Sukarelawan pastikan Beirut bersih selepas letupan

BEIRUT – Selama dua hari terakhir setelah letupan besar menggegarkan ibu negara Lubnan, Beirut, sukarelawan muda di negara itu berkumpul untuk membersihkan kaca yang pecah dari jalanan, ketika negara berkabung atas kematian lebih daripada 150 orang.

Berdiri di Gemmayze, sebuah kawasan yang dulunya sibuk dengan pencinta kehidupan malam dan pelancong dari seluruh dunia, Wassim Kerbage, seorang sukarelawan berusia 17 tahun, sedang menyelaraskan pekerjaan pembersihan.

“Kami membawa penyapu kami untuk menolong orang-orang yang terkena letupan. Kami akan pergi ke rumah mereka untuk membersihkan runtuhan dan serpihan kaca,” kata Kerbage dari daerah Chouf di Gunung Lubnan kepada media. Segala krisis di mana-mana bahagian Lubnan mempengaruhi seluruh negara, katanya.

Dua letupan besar menggegarkan Pelabuhan Beirut pada Selasa lalu sekitar jam 6:10 malam waktu tempatan (1510 GMT), membunuh 154 dan mencederakan 5,000 yang lain dengan puluhan masih hilang di bawah runtuhan.

Letupan dahsyat menggoncang bangunan di seluruh ibu kota itu, sebahagian dianggap tidak lagi selamat digunakan sementara yang lain hancur dan memerlukan pemulihan.

Para sukarelawan membantu untuk membersihkan jalan-jalan di Beirut, Lubnan. – Xinhua
Kelihatan beberapa orang sukarelawan bersedia membantu melakukan kerja-kerja pembersihan setelah letupan di Beirut. – Xinhua
Sukarelawan mengagih-agihkan air di Beirut, Lubnan. – Xinhua

Rima Abou Khzam, anggota Kesatuan Wanita Progresif, mengatakan bahawa persatuannya juga bekerjasama dengan majlis perbandaran Beirut untuk menilai kerosakan rumah dan bangunan di Gemmayze, salah sebuah kawasan kejiranan yang paling teruk terjejas oleh letupan kerana berdekatan dengan Pelabuhan Beirut.

“Apabila kami sudah menyiapkan statistiknya, kami menyerahkannya kepada majlis perbandaran yang akan mendapatkan sokongan bagi orang-orang yang rumahnya hancur sebahagian atau sepenuhnya,” kata Abou Khzam kepada media.

Benitto Moubarak, seorang pelajar berusia 18 tahun, datang bersama guru dan rakan sekolahnya untuk membantu membersihkan Colleage Sacre-Coeur di Beirut dan jalan-jalan di sekitarnya.

“Kami harus saling membantu sebaik mungkin pada masa-masa sukar ini,” kata Moubarak.

Zakaria Baba, pengurus projek di Persatuan Pembangunan untuk Orang dan Alam, memberitahu media bahawa persatuannya bekerjasama dengan Blok Nasional Lubnan untuk meninjau orang di daerah Ashrafieh, Gemmayze dan Karantina mengenai keperluan mereka selepas letupan untuk mendapatkan penilaian cepat mengenai kerugian dan pampasan seterusnya.

Marwan Abboud, gabenor Beirut, sebelumnya mengumumkan bahawa letupan itu membawa kerugian kepada bandar itu antara AS$3 bilion dolar hingga AS$5 bilion dolar dalam kerosakan harta benda.

Di samping itu, sekitar 300,000 dianggarkan kehilangan kediaman mereka dalam letupan itu, menurut majlis perbandaran Beirut. Presiden Lubnan Michel Aoun berjanji pada Jumaat untuk memulakan kerja pembinaan semula secepat mungkin. – Xinhua