Sukarelawan pertama terima vaksin antivirus Itali

ROM, 24 OGOS – Sebuah hospital Itali mengatakan hari ini bahawa ia telah memberi suntikan kepada seorang sukarelawan yang pertama dengan vaksin anti-COVID-19 sebagai sebahagian daripada percubaan kepada manusia yang dijangka dapat bertahan selama enam bulan.

Wanita itu, berusia 50an, menerima dos pertama yang dikembangkan oleh syarikat bioteknologi yang berpangkalan di Rom, ReiThera di Institut Spallanzani untuk penyakit berjangkit di ibu negara Itali.

Percubaan, yang dikembangkan antara penyelidik ReiThera dan Spallanzani, akan dilakukan pada 90 sukarelawan yang dibahagikan kepada beberapa kumpulan berdasarkan usia untuk menguji keberkesanan dos vaksin yang berbeza, yang dikembangkan sejak bulan Mac lalu.

Sekiranya keputusan fasa pertama percubaan kepada manusia terbukti positif, para penyelidik mengatakan bahawa mereka akan dapat meneruskan ke fasa kedua dan ketiga pada akhir tahun ini, pada jumlah sukarelawan yang lebih besar walaupun di luar Itali.

Vaksin telah lulus ujian pra-klinikal pada model haiwan.

“Ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 24 minggu untuk menyelesaikan percubaan vaksin fasa pertama pada manusia,” kata Giuseppe Ippolito, pengarah saintifik institut itu.

Banyak negara-negara sedang berlumba-lumba untuk mengembangkan vaksin mereka sendiri terhadap pandemik koronavirus, yang telah membunuh lebih dari 800,000 orang di seluruh dunia.

“Memiliki vaksin Itali bermaksud tidak menjadi hamba dan hamba negara lain yang akan mengatakan ‘Saya terlebih dahulu’,” kata Ippolito, yang mengatakan dia berharap vaksin itu siap digunakan pada musim bunga 2021. ReiThera adalah anak syarikat syarikat dari Switzerland Keires. – AFP

Seorang sukarelawan wanita pertama yang diberikan vaksin anti-COVID-19 Itali sebagai sebahagian daripada percubaan kepada manusia yang dijangka dapat bertahan selama enam bulan. – AP