Sukarelawan Sarajevo bantu warga emas

SARAJEVO – “Duduk di rumah, kami datang kepada anda” adalah moto seorang sukarelawan Bosnia yang membantu warga emas agar duduk di rumah sahaja berikutan penularan wabak koronavirus di Sarajevo, sebuah bandar yang tidak pernah mengalami perintah berkurung pada waktu malam semenjak perang tahun 1990an.

Berharap untuk membendung penularan virus yang meragut hampir 20 nyawa di negara Balkan yang miskin itu, pihak berkuasa telah mengenakan perintah berkurung pada waktu malam, perniagaan diarahkan untuk ditutup dan menghalang perhimpunan awam.

Tetapi sekatan adalah jauh lebih sukar bagi penduduk yang paling terdedah, penduduk berumur 65 tahun dan di bawah usia 18 tahun yang telah diberikan perintah khas untuk tinggal di rumah sepanjang masa.

Syukurlah, Pasukan Sukarela Sukarela (TVS) telah beraksi. Mula ditubuhkan semasa krisis banjir pada tahun 2014, organisasi ini kembali membantu menyampaikan bahan makanan dan ubat kepada penduduk bandar daripada golongan warga emas.

Selama tiga minggu yang lalu, beberapa orang sukarelawan telah membuat lebih daripada 500 perjalanan seperti itu di sekitar ibu kota Bosnia, menawarkan makanan tetapi juga saat-saat interaksi sosial singkat yang mengalu-alukan.

Gambar bertarikh 1 April 2020, menunjukkan beberapa ahli sukarelawan sedang membuat penghantaran barang makanan kepada warga emas. – AFP
Beberapa orang sukarelawan Bosnia yang mengumpul bekalan makanan semasa usaha membantu warga emas untuk mengatasi penularan wabak koronavirus di Sarajevo. – AFP

“Bawa apa sahaja yang anda jumpai. Terima kasih banyak,” kata Hamza Kemal, yang berumur 70 tahun dengan ucapan terima kasih setelah menyerahkan senarai beli-belah kepada Kana Custovic, seorang sukarelawan berusia 22 tahun, di luar apartmennya di pusat bandar raya.

Seperti rakan-rakan mereka di bandar raya memiliki penduduk 400,000, Kemal dan isterinya tidak meninggalkan rumah mereka selama tiga minggu.

Dua puluh minit kemudian, seorang wanita muda kembali dengan dua beg penuh makanan, dengan hati-hati menjaga jaraknya.

“Terdapat beberapa risiko pencemaran, tetapi kita berhati-hati sebaik yang mungkin,” kata Custovic kepada media.

“Kami menghormati peraturan, kami memberi perhatian kepada jarak dan tidak berlaku sebarang kontak,” jelasnya.

Bagi Hajrija Divic, berusia 70 tahun, berkaca mata, arahan perintah berkurung mengingatkannya kembali kenangan perit tentang perang yang dahsyat di Bosnia 25 tahun yang lalu, kali terakhir kawalan pergerakan itu berlaku.

Walaupun kali ini di negara ini telah terlepas daripada keganasan yang mengorbankan lebih daripada 100,000 nyawa, jalan-jalan yang sunyi dan pengurungan diri di Sarajevo masih mengingatkan hari-hari panjang pengepungan hampir empat tahun di ibu negara.

“Kami memasuki minggu keempat pengurungan diri, sangat besar apa yang dilakukan oleh orang muda ini,” kata Divic.

Dia dan suaminya, Fikret, berusia 73 tahun, meluangkan masa dengan melakukan kerja rumah dan memasak. Mereka cuba mengelakkan menonton TV kerana ia “hanya mengenai virus”, tambahnya.

Apa yang mereka amat rindukan adalah mendapatkan sinaran matahari dan udara yang segar.

“Melihat seseorang yang mengetuk pintu membuat kami merasa baik,” katanya.

“Tetapi kebanyakan masa saya merasa bimbang ini akan berlarutan seketika.” – AFP