Sukarelawan Ukraine bina perisai, penyamaran

ZAPORIZHZHIA, UKRAINE – Percikan api berterbangan apabila gergaji bulat menghiris ke dalam logam, manakala pengimpal berdekatan bekerja dengan gigih sambil kedengaran bunyi logam berat yang menggelegar.

Di tingkat atas, mesin jahit berdenting ketika wanita menandakan corak pada kain yang dibentuk menjadi jaket kalis peluru.

Sebuah kompleks perindustrian lama di bandar Zaporizhzhia di tenggara Ukraine telah menjadi sarang aktiviti untuk sukarelawan yang menghasilkan segala-galanya dari pelindung badan dan halangan anti kereta kebal sehinggalah pada pembuatan jaring penyamaran, dapur pemanas mudah alih dan anduh senapang untuk askar Ukraine yang menentang pencerobohan Rusia.

Satu bahagian adalah pakar dalam kenderaan, menyadur beberapa perisai, menukar kenderaan lain menjadi ambulans. Seorang lagi menguruskan bahagian penghantaran makanan dan perubatan.

Dengan barisan hadapan kira-kira 50 kilometer dari bandar, beberapa bahagian operasi seperti menjahit jaket kalis peluru, bekerja sepanjang masa secara bergilir-gilir untuk memenuhi permintaan.

Olena Grekova semasa mengukur kain ketika dia dan sukarelawan lain membuat baju perisai untuk askar Ukraine. – AP
Seorang sukarelawan membentuk plat logam dengan pemotong besi di fasiliti pembuatan bahan untuk askar Ukraine di Zaporizhzhia, Ukraine. – AP
Sukarelawan membuat jaring penyamaran yang akan membantu tentera Ukraine dalam mempertahankan negara mereka daripada pencerobohan Rusia. – AP

Crowdfunding telah menyediakan wang yang mencukupi untuk membeli keluli dari Sweden, Finland dan Belgium, yang lebih ringan daripada keluli tempatan, menurut kata penganjur, kualiti penting untuk pembuatan pelindung badan.

Operasi itu adalah cetusan idea selebriti tempatan, Vasyl Busharov dan rakannya, Hennadii Vovchenko, yang menjalankan perniagaan membuat perabot. Mereka menamakannya Palianytsia, sejenis roti Ukraine yang namanya menurut warga Ukraine adalah sukar untuk disebut oleh orang Rusia.

Operasi tersebut bergantung sepenuhnya kepada sukarelawan, yang kini berjumlah lebih 400 orang dan datang dari semua lapisan masyarakat, daripada tukang jahit hinggalah peguam. Selain mereka yang terlibat dalam pengeluaran, terdapat juga pemandu yang menghantarkan bantuan kemanusiaan dan peralatan perubatan yang dibeli melalui dana sumbangan.

“Saya rasa saya diperlukan di sini,” kata pereka fesyen Olena Grekova, 52, berehat sebentar daripada menandakan kain untuk jaket.

Apabila Rusia menyerang pada 24 Februari, dia berada di Thailand mencari inspirasi untuk koleksi musim bunganya. Pada mulanya, katanya, dia tertanya-tanya sama ada itu petanda daripada Tuhan bahawa dia tidak boleh kembali. Suami dan dua orang anak lelakinya yang dewasa mendesaknya supaya tidak melakukannya.

“Tetapi saya membuat keputusan bahawa saya perlu kembali,” katanya.

Dia telah mengenali Busharov selama bertahun-tahun. Tiba di rumah pada 3 Mac, dia mengumpulkan peralatannya pada hari berikutnya dan menjelang 5 Mac berada di Palianytsia. Dia telah bekerja di sana setiap hari sejak itu dan kadang-kadang pada waktu malam.

Beralih daripada mereka bentuk gaun bola kepada mencipta jaket kalis peluru yang berfungsi adalah “pengalaman baharu bagi saya,” kata Grekova. Tetapi dia meminta maklum balas daripada tentera untuk reka bentuknya, yang mempunyai plat perisai ditambah.

Kini dia membantu menghasilkan beberapa versi, termasuk prototaip jaket musim panas.
Di bahagian lain kompleks perindustrian berkenaan, Ihor Prytula, 55, sedang sibuk membuat jaring penyamaran baharu, menggulung kepingan kain yang dicelup melalui bingkai bertali.

Seorang pembuat perabot secara perdagangan, dia menyertai Palianytsia pada permulaan perang.

Dia mempunyai sedikit pengalaman ketenteraan, katanya, jadi mudah untuk mendapatkan maklum balas daripada askar tentang apa yang mereka perlukan.

“Kami bercakap bahasa yang sama,” katanya.

Bagi Prytula, perang adalah sesuatu yang peribadi.

Anak lelakinya yang berusia 27 tahun terbunuh pada akhir Mac yang lalu ketika dia membantu memindahkan orang ramai dari bandar utara Chernihiv.

“Perang dan kematian, ia teruk, percayalah, saya tahu ini,” katanya.

“Ia teruk, bergelumang dengan air mata dan kesedihan.”

Panggilan untuk sukarelawan dikeluarkan sebaik sahaja perang bermula. Busharov mengumumkan projeknya di akaun Facebook pada 25 Februari lalu. Keesokan harinya, 50 orang hadir. “Esoknya 150 orang, esoknya 300 orang dan bersama-sama, kami cuba untuk melindungi bandar kami.”

Mereka mula membuat koktel Molovov sekiranya askar Rusia mara ke Zaporizhzhia.

Dalam 10 hari, mereka menghasilkan 14,000, katanya. Kemudian mereka beralih kepada menghasilkan halangan anti-kereta kebal yang dikenali sebagai landak yang dipateri bersama yang digunakan sebagai sebahagian daripada pertahanan bandar.

Tidak lama kemudian, Busharov dan Vovchenko berkata, mereka menemui satu lagi keperluan mendesak iaitu tidak ada jaket kalis peluru yang mencukupi untuk askar Ukraine.

Tetapi mempelajari cara membuat sesuatu yang begitu khusus bukanlah mudah.
Pasukan itu menguji pelbagai jenis keluli, membuat plat dan mengujinya untuk memeriksa penembusan peluru.

Sesetengahnya tidak menawarkan perlindungan yang mencukupi, yang lain terlalu berat untuk berfungsi. Kemudian mereka mempunyai satu kejayaan.

“Ternyata keluli yang digunakan untuk penggantungan kereta mempunyai sifat yang sangat baik untuk penembusan peluru,” kata Vovchenko, berdiri di hadapan empat rak plat ujian dengan pelbagai tahap kerosakan peluru. Yang diperbuat daripada keluli ampaian kereta menunjukkan berpuluh-puluh kesan peluru tetapi tiada satu pun yang menembusi.

Rompi dan segala-galanya yang dibuat di Palianytsia diberikan percuma kepada askar yang memintanya, selagi mereka dapat membuktikan bahawa mereka berada dalam tentera. Setiap plat bernombor dan setiap jaket mempunyai label yang menyatakan ia bukan untuk dijual.

Setakat ini, Palianytsia telah menghasilkan 1,800 jaket kalis peluru dalam masa dua bulan, kata Busharov, sambil menambah terdapat senarai menunggu kira-kira 2,000 lagi dari seluruh Ukraine.

Vovchenko berkata mereka telah mendengar sekitar 300 orang yang nyawa mereka telah diselamatkan oleh jaket itu.

Mengetahui perkara tersebut “sangat memberi inspirasi dan ia membuatkan kami terus maju,” katanya. – AP