Sumbangan terus disalurkan

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan Kementerian Kesihatan

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Dalam sama-sama memainkan peranan, memberikan sokongan, pihak syarikat swasta dan individu terus tampil ke hadapan untuk menghulurkan bantuan kepada kerajaan khususnya Kementerian Kesihatan dalam membendung dan menangani penularan wabak COVID-19 di negara ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan di sini, hari ini, Pantai Jerudong Specialist Centre (PJSC) telah menyumbangkan sejumlah 1,990 naskah buku panduan ‘Pengurusan Diri dan Pemulihan untuk Pesakit COVID-19’ yang disampaikan oleh Pengarah Eksekutif PJSC, Dr Haji Mazrul Adimin bin Haji Awang Besar kepada Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) di Kementerian Kesihatan, Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah bin Pengiran Haji Ismail pada majlis yang berlangsung di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan, hari ini.

Kenyataan menyatakan bahawa turut hadir pada majlis berkenaan ialah Pengarah Perkhidmatan Hospital, Ke-menterian Kesihatan, Dr Hajah Lailawati binti Haji Jumat; Pengarah Eksekutif PJSC, Dr Haji Mazrul Adimin bin Haji Awang Besar dan Ketua Jabatan Rehabilitasi, The Brunei Neuroscience Stroke dan Rehalibitation Centre, PJSC, Dr Abang Muhammad Fahmy bin Abang Haji Hepnie.

Menurut kenyataan PJSC, buku panduan itu menyediakan maklumat asas untuk me-reka yang merasa kurang sihat disebabkan jangkitan COVID-19. Ia boleh digunakan oleh individu selepas dimasukkan ke hospital disebabkan sakit berkenaan dan juga bagi mereka dalam komuniti yang tidak perlu untuk dimasukkan ke dalam hospital.

Buku panduan itu boleh melengkapkan lagi penjagaan yang diterima daripada profesional penjagaan kesihatan di mana ia menawarkan maklumat mengenai nasihat doktor, senaman yang berguna, nasihat berhubung dengan penjarakan aktiviti dan banyak lagi dalam bidang untuk membimbing individu supaya mereka dapat mengurus sendiri simptom mereka serta mengatasi cabaran-cabaran yang dihadapi dalam aktiviti kehidupan seharian mereka selepas jangkitan COVID-19.

Namun begitu, jelas kenyataan itu, nasihat dalam buku panduan berkenaan tidak harus menggantikan sebarang program rehabilitasi tersendiri atau sebarang nasihat yang telah diberikan oleh profesional penjagaan kesihatan masing-masing.

Kementerian Kesihatan turut menyatakan bahawa lima penyumbang yang terdiri daripada syarikat swasta dan penyumbang peribadi turut menghulurkan sumbangan pada 30 Oktober lalu.

Penderma-penderma berkenaan ialah Jeehan Al-Humayraa binti Muhammad Ali yang menyumbangkan pelitup muka; Ahbab Textiles & Electronics Sdn Bhd menyumbangkan air minum botol; keluarga Haji Awang Damit bin Haji Sulaiman menyumbangkan air mineral; Green Box menyumbangkan pelitup muka serta Azrina dan Azlin yang menyumbangkan
mi segera.

Kenyataan turut menyatakan bahawa orang ramai yang ingin membuat sebarang sumbangan, boleh berhubung terus dengan Pusat Operasi Kecemasan Kesihatan (MOHEOC) melalui talian 7295712 pada waktu bekerja sahaja.

Pengiran Dr Haji Mohd Khalifah dan Dr Haji Mazrul Adimin menunjukkan buku panduan yang disumbangkan PJSC.
Sumbangan pelitup muka daripada Green Box.
Sumbangan daripada keluarga Haji Awang Damit bin Haji Sulaiman.
Sumbangan daripada Jeehan Al Humayraa binti Muhammad Ali.
Ahbab Textiles & Electronic Sdn Bhd menyumbangkan air mineral.