Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Sumpah-sumpah dalam makanan, 50 budak jatuh sakit

  NEW DELHI, 13 SEPT – Sekurang-kurangnya 50 kanak-kanak sekolah berumur 6-8 jatuh sakit di negeri Bihar, timur India selepas makan makanan tengah hari dicemari bangkai sumpah-sumpah di sekolah mereka, pegawai kesihatan tempatan mengesahkan hari ini.

  Kanak-kanak itu dilaporkan jatuh sakit pada petang Selasa, mengadu sakit perut dan muntah, sebelum dimasukkan ke sebuah hospital tempatan di mana mereka dirawat dan semakin sembuh.

  Kejadian itu berlaku di daerah Sitamarhi di negeri tersebut.

  Dr Sudha Jha dari Hospital Sadar mengatakan bahawa kanak-kanak yang dimasukkan ke sana sedang pulih dan tidak dalam bahaya.

  “Semua kanak-kanak di sini stabil dan bebas gejala. Kami telah memantau mereka dengan teliti. Semuanya normal sekarang. Ibu bapa mereka juga ada bersama mereka. Tiada apa yang perlu dibimbangkan,” katanya.

  Dijalankan dan ditaja oleh kerajaan persekutuan, skim makanan tengah hari menyediakan semua kanak-kanak yang belajar di sekolah rendah di India dengan makan tengah hari yang dimasak, dengan tujuan untuk meningkatkan tahap pemakanan dalam kalangan murid sekolah. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...