Sungai kuno tanda-tanda kehidupan di Marikh

PARIS, 8 OKT – Gambar dari Marikh menunjukkan bagaimana air telah membantu membentuk landskap Planet Merah berbilion tahun yang lalu dan memberikan petunjuk yang akan menjadi panduan untuk pencarian bukti kehidupan kuno, menurut sebuah kajian kelmarin.

Pada bulan Februari, rover Perseverance NASA mendarat di kawah Jezero, di mana saintis mengesyaki sungai yang sudah lama hilang yang pernah menjadi tasik, menyimpan sedimen di delta berbentuk kipas yang dapat dilihat dari angkasa.

Kajian dalam ilmu sains menganalisis gambar resolusi tinggi yang diambil oleh Perseverance, bukit yang pernah menjadi tebing delta.

Lapisan di tebing mendedahkan bagaimana pembentukannya berlaku.

Ahli astrobiologi NASA, Amy Williams dan pasukannya di Florida telah menjumpai persamaan antara ciri-ciri bukit yang dilihat dari lantai kawah dan corak di delta sungai bumi.

Bentuk tiga lapisan bawah menunjukkan terdapatnya aliran air yang stabil sejak awal lagi, menunjukkan Marikh ‘cukup panas dan lembap untuk menyokong kitaran hidrologi’ kira-kira 3.7 bilion tahun yang lalu, menurut kajian tersebut. – AFP