Sup percuma buat keluarga miskin di Gaza

GAZA – Setiap petang sejak awal bulan puasa Ramadan, Walid al-Hattab memasak sup tradisional Palestin yang disebut sebagai ‘al-Jreesha’ dan memberikannya secara percuma kepada keluarga miskin di kejiranan al-Shujaeya yang berpenduduk di bandar Gaza.

Dia menyediakan sup dengan meletakkan daging dan tepung gandum bersama bawang, herba dan air di dalam periuk besar, yang dipanaskan di atas tambak kayu bakar di depan rumahnya di kawasan kejiranan di bahagian timur kota.

Setelah sup siap, lelaki berusia 55 tahun itu kemudian memberikannya kepada keluarga miskin sebelum masuk waktu berbuka puasa. Ketika Ramadan tahun ini datang di tengah pandemik COVID-19, al-Hattab mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan.

Al-Hattab mengatakan bahawa dia telah melakukan ini setiap bulan Ramadan selama beberapa tahun dengan tujuan untuk membantu keluarga-keluarga yang dilanda keadaan ekonomi yang teruk di kawasan Palestin yang telah mengalami sekatan Israel selama lebih dari 13 tahun.

“Oleh kerana langkah berjaga-jaga, yang diambil oleh pihak berkuasa di Gaza, jumlah keluarga miskin di kawasan kejiranan saya meningkat, terutama kerana pencari nafkah mereka yang bergantung pada upah harian kehilangan pekerjaan kerana adanya koronavirus,” kata al-Hattab kepada media.

Gambar bertarikh 29 April 2020, menunjukkan Walid al-Hattab sedang memasak sup untuk masyarakat miskin di Gaza. – Xinhua

“Banyak orang di sini tidak dapat memperoleh makanan harian mereka, jadi saya berusaha sebaik mungkin untuk menyajikan makanan ini kepada mereka,” kata al-Hattab sambil mengacau daging dan gandum di dalam periuk dengan sudu yang besar.

Sejak tercetusnya wabak koronavirus di Palestin, pihak berkuasa Hamas yang memerintah Semenanjung Gaza telah melakukan serangkaian langkah pencegahan ketat, yang meliputi penutupan restoran, kafe, hotel, masjid dan dewan perkahwinan untuk mencegah penyebaran virus COVID-19.

Namun, langkah-langkah ini telah mempengaruhi dua juta penduduk Semenanjung Gaza dengan teruk kerana ekonominya semakin merosot.

Al-Hattab memakai penutup hidung dan mulut serta sarung tangan semasa dia memasak sup al-Jreesha, dan ketika sup segar dan panas siap, kanak-kanak dan para lelaki di kawasan kejiranan berdiri dalam barisan untuk mendapatkan bahagian mereka.

“Saya hanya berusaha menghidupkan kembali tradisi memasak lama Palestin di khalayak ramai, dan saya suka melihat semua orang datang untuk makan secara percuma sebagai seperti meningkatkan kerjasama sosial kita,” katanya.

Anggota pemerintah yang dikendalikan Hamas memperingatkannya bahawa dia harus mematuhi langkah berjaga-jaga atau akan dilarang memasak sup tradisionalnya.

Sup Al-Jreesha sedap kerana mengandungi gandum yang dihancurkan dan juga daging kambing atau daging lembu. Ini adalah warisan sejarah di Palestin untuk memasak sup, kerana banyak penduduk kampung menjadikannya sebagai makanan di majlis perkahwinan dan pada acara sosial yang lain.

Al-Hattab menanggung sebahagian besar kos sup dengan menderma daging kambing atau daging lembu, sementara penderma tempatan yang lain membantunya menanggung baki kos.

Lelaki itu dan penderma tempatan percaya bahawa memberi makan sekitar 30 keluarga miskin pada bulan Ramadan adalah satu pahala.

Mohammadal-Ghoula, 24, mengatakan bahawa sup itu adalah hidangan utama baginya selama bulan Ramadan. “Ia sihat dan memberi tenaga kepada tubuh kita setelah berpuasa sepanjang hari,” katanya kepada media setelah mendapat bahagiannya.

“Saya datang ke sini setiap hari untuk mendapatkan sup Al-Jressha kerana saya tidak mampu membeli daging kambing.Ia sangat mahal, oleh itu saya datang ke sini untuk mendapatkan sup yang dibuat oleh pak cik Walid al-Hattab,” kata penganggur muda berkenaan.

“Saya tahu banyak keluarga miskin di sini yang menunggu bulan Ramadan setiap tahun untuk mendapatkan makanan ini, terutama setelah wabak koronavirus,” katanya. – Xinhua