Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Superkomputer Fugaku latih AI dalam model bahasa Jepun

  TOKYO, 29 MEI – Superkomputer Fugaku akan digunakan untuk membangunkan teknologi asas untuk AI generatif dengan keupayaan bahasa Jepun yang tinggi mulai bulan ini, menurut pengumuman oleh sepasukan institut penyelidikan Jepun dan Fujitsu Ltd. baru-baru ini.

  Selaras dengan perkembangan itu, pasukan itu akan berusaha menyelesaikan isu yang berkaitan dengan model kecerdasan buatan seperti pelanggaran hak cipta.

  Institut Teknologi Tokyo, Universiti Tohoku dan institut penyelidikan Riken yang dibiayai oleh kerajaan akan bekerjasama dengan Fujitsu, yang membangunkan Fugaku dengan pusat sains pengiraan Riken untuk memulakan penciptaan yang dipanggil model bahasa besar (large language models – LLM).

  Model AI Generatif, seperti ChatGPT OpenAI firma A.S., kini belajar terutamanya daripada bahan bahasa Inggeris dalam talian. Oleh itu, bahasa Jepun yang dihasilkan oleh model itu kedengaran tidak wajar atau tidak tepat.

  Pasukan itu akan meminta AI mempelajari sejumlah besar data dokumen Jepun untuk meningkatkan penguasaan bahasa Jepunnya.

  Dengan menggunakan superkomputer terkemuka dunia Fugaku, yang ditempatkan di Kobe, pasukan itu menyasarkan untuk dapat meneruskan dengan cekap kerana sejumlah besar pengiraan diperlukan untuk melatih AI.

  Rancangannya adalah untuk mengeluarkan LLM secara percuma pada akhir Mac 2024 supaya universiti dan syarikat boleh menggunakannya untuk penyelidikan asas dan pembangunan perkhidmatan baharu.

  Perkembangan itu dijangka menyumbang kepada pengeluaran AI generatif yang dihasilkan dalam negara pada masa hadapan.

  Pada masa yang sama, pasukan tersebut berhasrat untuk mewujudkan teknologi untuk menangani masalah seperti pelanggaran data peribadi dan pelanggaran hak cipta, yang merupakan antara kebimbangan yang berkaitan dengan AI generatif.

  “Bagi AI generatif untuk merebak dalam masyarakat, pelbagai isu perlu diselesaikan,” kata Institut Teknologi Tokyo Prof. Rio Yokota, yang merupakan ahli pasukan. “Kami akan meneruskan sambil memastikan ketelusan dalam proses pembangunan kami.” – ANN

  Superkomputer Fugaku, Yomiuri Shimbun. – ANN
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...