Sunday, October 2, 2022
26 C
Brunei

Suu Kyi dipenjara tiga tahun lagi

-

ANKARA, 2 SEPT – Mahkamah junta Myanmar menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun terhadap Aung San Suu Kyi atas tuduhan melakukan penipuan dalam pilihan raya, lapor media tempatan hari ini.

Pemimpin yang digulingkan itu disabitkan bersalah atas dakwaan menipu ketika pilihan raya oleh Majlis Perang Melawan Keganasan, lapor agensi Anadolu memetik media tempatan Khit Thit Media.

Bulan lalu, mahkamah junta menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada bekas Kaunselor itu. 

Dia sebelum ini disabitkan dengan enam pertuduhan lain pada Disember, Januari dan April.

Suu Kyi sehingga ini disabitkan dengan hukuman penjara yang tempohnya berjumlah 20 tahun selepas tentera menggulingkan kerajaannya pada Februari tahun lalu. Pada Jun lepas, rejim tentera memindahkannya ke penjara dan menempatkannya dalam kurungan perseorangan.

Selepas rampasan kuasa  pada 24 Februari 2021, Suu Kyi telah menjalani hukuman tahanan di rumah sehingga April lepas, dan kemudian dipindahkan ke lokasi yang tidak diketahui tetapi dipercayai Penjara Naypyitaw.

Dia menghadapi berpuluh pertuduhan, termasuk rasuah, dan dijatuhi hukuman penjara lima tahun pada April.

Kerajaan Suu Kyi telah digulingkan pada 1 Februari 2021 dalam rampasan kuasa tentera selepas memenangi pilihan raya kebangsaan pada November 2020. Orang ramai mengecam tindakan penyingkiran dan rampasan kuasa oleh tentera. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -