Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Swiatek berjumpa Pegula di Final WTA

  CANCUN, 6 NOV – Pemain pilihan kedua, Iga Swiatek menewaskan pemain nombor satu dunia, Aryna Sabalenka 6-3, 6-2 kelmarin untuk mara ke saingan kejuaraan Final WTA, di mana dia akan menentang rakan senegaranya yang tidak pernah kalah, Jessica Pegula.

  Dengan mengalahkan juara Terbuka Australia, Swiatek telah menghalang Sabalenka daripada meraih kemenangan yang akan menjamin kedudukan teratas pada akhir tahun bagi pemain berusia 25 tahun dari Belarus itu. Sebaliknya, Swiatek, juara Terbuka Perancis dari Poland, boleh mencapai kedudukan teratas dunia pada akhir tahun untuk musim kedua berturut-turut dengan mengalahkan Pegula dari Amerika dalam perlawanan akhir hari ini.

  “Saya rasa masih jauh kerana saya rasa perlawanan esok akan menjadi yang paling sukar,” kata Swiatek. Kita boleh bincangkan mengenai ini esok selepas perlawanan. Saya akan terus melakukan apa yang telah saya lakukan.” Sabalenka telah mengambil alih kedudukan teratas dari Swiatek dua bulan yang lalu tetapi hanya akan mempertahankannya jika Pegula menang. Pegula menewaskan rakan senegaranya, Coco Gauff, 6-2, 6-1 dalam masa sejam pada Sabtu untuk mara ke perlawanan kejohanan WTA, melebarkan rentak kemenangan keseluruhannya kepada sembilan perlawanan.

  Swiatek memiliki kelebihan kerjaya 5-3 berbanding Pegula dalam saingan mereka tetapi pemain Amerika itu telah memenangi dua daripada tiga pertemuan mereka tahun ini, di Piala United dan pada separuh akhir Ogos di gelanggang Montreal. Swiatek menewaskan Pegula dalam perlawanan akhir Doha tahun ini.

  “Saya tidak boleh memberitahu awda strategi untuk esok,” kata Swiatek. ‘Saya akan berusaha untuk mencapainya’. Perlawanan akhir ditangguhkan hari ini kerana hujan yang mengganggu jadual minggu ini di gelanggang luar di Cancun, Mexico.

  Swiatek mendahului 2-1 dalam servis apabila perlawanan dilanjutkan kelmarin dan pemain Poland itu terus meraih mata penamat pertama dalam set pembukaan.

  Swiatek meraih pematah seri awal dalam set kedua dan sekali lagi meraih penamat untuk 5-2 dengan pukulan ‘smash’, kemudian megekalkan servis untuk menang pada mata pertama perlawanan dengan servis cemerlang. Sabalenka telah mengalahkan Swiatek dalam separuh akhir WTA tahun lalu dan mereka telah berpisah dalam dua pertemuan sebelum ini, kedua-duanya di gelanggang tanah liat. – AFP

  Iga Swiatek menang satu mata ke atas Sabalenka. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...