Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Swiatek, Gauff akur terpaksa ‘pulang awal’

MELBOURNE, 22 JAN – Pilihan utama, Iga Swiatek dan Coco Gauff, kedua-duanya tersingkir dengan kekalahan straight set dalam pusingan 16 terakhir, hari ini.

Kekalahan Swiatek di tangan Elena Rybakina menjadikannya kekalahan Grand Slam pertama dalam era Terbuka sejak 1968 yang kehilangan dua pemain pilihan utama dalam perlawanan lelaki dan wanita sebelum perlawanan suku akhir.

Sementara itu, Jessica Pegula tidak mengalami sebarang masalah, di mana pemain pilihan ketiga Amerika itu mara ke suku akhir dengan kemenangan 7-5, 6-2 ke atas bekas juara Terbuka Perancis, Barbora Krejcikova. Juara Wimbledon, Rybakina menewaskan pemenang Terbuka Perancis dan AS 2022, Swiatek 6-4, 6-4 dalam masa 1 jam 29 minit di Arena Rod Laver di Melbourne.

Rybakina, pemain pilihan 22, mara ke perlawanan lapan terakhir diikuti Jelena Ostapenko. Pilihan ke-17 dari Latvia itu memberikan kejutan kedua dalam beberapa minit perlawanan dengan menewaskan pilihan ketujuh, Gauff 7-5, 6-3 di Margaret Court Arena.

Gauff yang berusia 18 tahun menangis ketika sidang media selepas perlawanan yang penuh emosi.

Reaksi Iga Swiatek semasa perlawanan pusingan keempat Terbuka Australia. – AP

Pemain nombor satu dunia dan pemain pilihan, Swiatek mengakui bahawa Rybakina berhak untuk menang.

“Saya merasakan tekanan itu,” kata Swiatek, 21. “Saya merasakan bahawa saya tidak mahu kalah dan bukannya mahu menang.”

Swiatek, yang mendominasi tenis wanita tahun lalu dan sudah pun menjadi juara utama tiga kali, menambah, “Saya rasa hari ini saya tidak mempunyai banyak tenaga untuk bertarung.

“Saya rasa seperti saya mengambil langkah ke belakang dari segi cara saya menghampiri kejohanan ini, dan saya mungkin mahukannya terlalu sukar.

“Jadi saya akan cuba berehat sedikit lagi,” katanya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -