Swiss bimbang dibebani hutang

ZURICH, 21 FEB – Jerman, yang terkenal dengan belanjawan yang ketat, telah memanfaatkan hutang untuk memulihkan ekonominya yang dilanda virus, sementara negara jirannya Swiss secara konsisten membatasi pinjaman walaupun terdapat beberapa perubahan dalam syarat peminjaman.

Dengan firma Switzerland yang mengalami masalah lain, kerajaan persekutuan minggu lalu akhirnya melonggarkan sedikit peraturannya dengan menggandakan bantuan kecemasan 10 bilion franc Swiss (AS$11.2 bilion, 9.3 bilion euro) sebagai sebahagian daripada program untuk meningkatkan ekonomi.

Tetapi ketika beliau menyampaikan pakej untuk syarikat yang paling terjejas, Menteri Kewangan Ueli Maurer sekali lagi menyesali bahawa Switzerland harus melakukan peminjaman untuk meningkatkan ekonominya.

Hutang kira-kira 10 bilion franc harus dilunaskan dalam tempoh enam tahun mengikut peraturan hutang perlembagaan, Maurer memberi amaran.

Beliau berjanji akan mengemukakan pelbagai pilihan untuk melakukannya sebaik sahaja ekonomi pulih.

Walaupun banyak kritikan bahawa negara Alpine yang kaya tidak cukup untuk menyokong syarikat, Maurer telah berulang kali mengatakan bahawa kerajaan Switzerland tidak mempunyai wang.

“Kerajaan sudah meminjamkan 150 juta franc sehari, atau enam juta per jam, atau 100,000 setiap minit,” katanya.

Pada tahun 2020, kerajaan persekutuan Switzerland membelanjakan AS$16.7 bilion untuk menyokong ekonomi dan data awal menunjukkan ia berakhir tahun ini dengan defisit AS$17.6 bilion. – AFP