Tuesday, August 9, 2022
31.2 C
Brunei

Syamel kembalikan nostalgia raya

-

Bersyukur bergelar seorang bapa, penyanyi Syamel turut melahirkan rasa teruja untuk berkongsi ilmu bermanfaat dengan puteri sulungnya iaitu Nur Khawla Soleha yang kini berusia dua bulan.

Malah, Syamel atau nama sebenarnya Syameel Aqmal Mohd Fodzly menganggap kehidupannya dan isteri iaitu penyanyi Ernie Zakri lebih bermakna dengan kehadiran anak sulung mereka.

Biarpun sibuk menguruskan cahaya matanya, namun Syamel tetap sempat merakam lagu raya berjudul Erti Lebaran.

“Syukur Alhamdulillah kerana pada tahun ini saya telah bergelar bapa, perasaan gembira dan teruja menyelubungi diri kerana tidak sabar hendak mengajarkan ilmu-ilmu bermanfaat buat Khawla.

“Kini, kehidupan saya dan isteri lebih bermakna dengan kehadiran puteri sulung kami. Dalam kesibukan membesarkan anak, saya masih lagi berkesempatan untuk merakamkan lagu raya sulung secara solo.

Biarpun sibuk menguruskan cahaya matanya, namun Syamel tetap sempat merakam lagu raya berjudul Erti Lebaran. – Agensi

“Sejujurnya merakam lagu raya pada tahun ini suasananya memang sangat berbeza,” kata Syamel.

Lagu itu merupakan hasil ciptaannya bersama penyanyi Yuka Kharisma. Tempoh rakaman single Erti Lebaran hanya memakan masa sehari, manakala pembikinan video muziknya (MV) pula juga berlangsung seharian dengan konsep yang ringkas.

Dalam pada itu, Syamel memberitahu lagu tersebut merupakan inspirasi dari karya lagu raya lama nyanyian Allahyarham Tan Sri S. M. Salim dan Datuk Jamal Abdillah.

“Saya terinspirasi menghasilkan lagu ini dari karya-karya lagu raya lama nyanyian Tan Sri S. M. Salim dan Datuk Jamal Abdillah yang mengimbau kenangan lalu bersama orang tersayang.

“Langkah yang saya ambil ini agak seimbang apabila artis lain muncul dengan konsep yang moden, manakala saya pula mengetengahkan kualiti bunyi lama dengan nilai sentimental yang cukup berharga,” ujarnya.

Sementara itu, lagu tersebut juga terhasil disebabkan Syamel kehilangan orang tersayang iaitu ibunya pada tahun lalu dan dikurniakan cahaya mata yang menjadi pengubat lukanya.

“Pada tahun lepas umi telah pergi meninggalkan kami sekeluarga, sedih yang dirasai tidak tergambar peritnya, dengan kuasa Tuhan, pada tahun ini saya dan isteri dikurniakan Khawla yang menjadi pengubat luka.

“Semoga lagu ini dapat mengubat rindu peminat yang setia menanti buah tangan terbaharu dari saya, dan saya juga berharap agar semua dapat menerima lagu ini dengan hati terbuka dan penuh kegembiraan,” katanya. – Agensi

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -