Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Syarikat besar Switzerland alami serangan siber

  GENEVA, 4 SEPT – Hampir separuh daripada syarikat besar di Switzerland telah menjadi mangsa serangan siber yang membawa akibat yang teruk, menurut satu kajian yang diterbitkan kelmarin.

  Sebanyak 45 peratus syarikat di Switzerland yang mempunyai sekurang-kurangnya 250 pekerja telah mengalami sekurang-kurangnya satu serangan siber, menurut laporan SwissVR Monitor terkini.

  Kajian yang dijalankan oleh perundingan Deloitte dan Universiti Sains dan Seni Lucerne antara pertengahan Mei dan awal Julai, menunjukkan kaitan antara saiz syarikat dan risiko serangan siber.

  Berdasarkan kaji selidik terhadap 400 ahli Lembaga Pengarah daripada kedua-dua syarikat tersenarai yang lebih besar dan kecil (SME), kajian itu mendapati hanya 18 peratus syarikat yang mempunyai kurang daripada 50 pekerja telah mengalami serangan serius.

  “Hubungan antara saiz syarikat dan kekerapan serangan adalah jelas – syarikat besar mempunyai pendedahan global yang lebih besar dan kawasan sasaran yang berpotensi besar untuk penjenayah siber menyerang,” kata pengarang laporan tersebut.

  Di samping itu, mereka mencadangkan bahawa syarikat kecil mungkin kurang ketat untuk melaporkan semua insiden kepada Lembaga Pengarah mereka.

  Florian Schutz, yang bertanggungjawab untuk melaksanakan strategi perlindungan siber kebangsaan Switzerland, berkata bahawa ‘semua syarikat berisiko, tanpa mengira saiz dan sektor’.

  Dipetik dalam laporan kelmarin, beliau menunjukkan bahawa ‘ramai SME kekurangan kewangan dan sumber manusia untuk mengambil langkah-langkah keselamatan siber yang berkesan, jadi kepakaran dan infrastruktur mereka terhad atau bahkan tidak wujud’.

  Secara keseluruhan, kajian tersebut menunjukkan bahawa syarikat tidak cukup bersedia untuk menghadapi ancaman siber. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...