Syarikat China bantu Etiopia perangi penularan wabak

ADDIS ABABA – BGI Health Etiopia, anak syarikat bioteknologi gergasi China, BGI Genomics Co Ltd, telah mendapat pujian atas kecanggihan teknologi dan perkongsian pengetahuannya untuk membantu Etiopia menentang wabak COVID.

BGI Health Etiopia menguruskan Huo-Yan Air Lab di dalam premis Lapangan Terbang Antarabangsa Addis Ababa Bole, hab kemasukan antarabangsa utama Etiopia paling sibuk dan terkemuka di Afrika.

Eyuel Fikru, salah seorang pakar kesihatan Etiopia yang bekerja sebagai penyelaras pasukan tempatan di Huo-Yan Air Lab, berkata syarikat itu telah memperkenalkan teknologi dan peralatan terkini untuk menjalankan ujian COVID dan telah berkongsi pengetahuan yang jelas tentang teknologi moden untuk menguji COVID dengan profesional kesihatan tempatan.

“Peralatan dan langkah yang kami ikuti benar-benar baharu dan istimewa. Ia adalah cara yang baik untuk memberikan pengetahuan kepada pakar kesihatan tempatan,” kata Fikru dalam temu bual dengan Xinhua baru-baru ini.

Makmal itu menjalankan sehingga 1,000 ujian COVID setiap hari menggunakan teknologi pengesanan dan diagnosis pantas dan memaklumkan keputusan tiga jam sebelum penumpang menaiki pesawat untuk pergi ke China dan ke negara-negara lain.

Kominist Asmamaw bekerja di makmal ujian COVID Huo-Yan Air Lab di Lapangan Terbang Antarabangsa Addis Ababa Bole, Ethiopia. – Xinhua
Pengarah Pentadbiran BGI Health Ethiopia PLC Saron Tamirat semasa ditemui pemberita di Huo-Yan Air Lab. – Xinhua

“Ujian itu boleh dipercayai, khusus dan sensitif,” kata Fikru, menekankan makmal memainkan peranan penting bagi syarikat penerbangan Etiopia untuk membuat perjalanan bebas jangkitan dan membantu negara Afrika Timur itu memerangi pandemik COVID.

“Bekerjasama dengan rakan sekerja Cina dan BGI secara keseluruhannya adalah peluang yang baik untuk pengamal perubatan Etiopia kerana kami dapat menimba banyak pengetahuan, terutamanya mengenai mesin dan instrumen selain membangunkan etika kerja yang baik,” katanya.

Di Huo-Yan Air Lab, para petugas kesihatan dapat melakukan teknik pensampelan dengan cepat, dapat menggunakan peralatan yang berkualiti tinggi dan menjimatkan masa.

Selain itu, Fikru berkata perkongsian teknologi itu membuahkan hasil untuk mengembangkan perkhidmatan serupa ke seluruh negara.

“Selepas menyertai BGI, saya telah menemui koleksi sampel yang canggih dan baharu serta perlu membiasakan diri dengan teknologi canggih termasuk mesin QPCR yang boleh menguji 96 sampel pada satu kitaran,” tambahnya.

Di samping menghasilkan keputusan ujian COVID yang tepat, makmal itu membantu syarikat penerbangan menjalankan operasi tanpa sebarang kebimbangan berlakunya jangkitan di dalam pesawat dan gangguan penerbangan, katanya.

Kominist Asmamaw adalah salah seorang pakar kesihatan yang bekerja sebagai jurutera makmal biologi di makmal tercanggih itu.

“Bekerja dengan rakan sekerja dari China telah membantu saya memperoleh pengalaman yang baik, menyediakan program untuk semua mesin ujian COVID dan mengendalikannya secara bebas,” kata Kominist Asmamaw, salah seorang jurutera makmal biologi di makmal Huo-Yan menghargai instrumen ujian, peralatan dan mesin terkini yang terdapat di makmal berkenaan.

“Makmal ini adalah salah satu makmal yang serba lengkap di Etiopia. Saya tidak pernah melihat makmal seperti ini yang dilengkapi dengan mesin automatik dan canggih,” tambahnya.

Pengarah Pentadbiran BGI Health Etiopia PLC Saron Tamirat berkata Huo-Yan Air Lab telah menghasilkan keputusan ujian COVID yang tepat untuk penumpang yang membuat perjalanan ke China.

“Makmal ini telah memainkan peranan besar dalam pengurusan COVID di Etiopia. Kami menghasilkan kit ujian dan membawanya ke sini untuk menyediakan perkhidmatan ujian yang kebetulan sangat tepat,” kata Tamirat kepada Xinhua.

Menekankan bahawa kapasiti pengesanan adalah pencapaian penting bagi negara untuk mencegah dan mengawal jangkitan COVID, Tamirat berkata, “Makmal itu membantu syarikat penerbangan Etiopia mempunyai penerbangan tanpa gangguan ke China dan negara-negara lain.”

BGI Health Etiopia turut membuka kilang analisis China pertama di Etiopia pada September 2020, yang mempunyai kapasiti pengeluaran 6 juta kit pengesanan PCR SARS-COV-2 RT setiap tahun.

Kit ujian digunakan secara meluas di Etiopia dan di negara Afrika lain untuk ujian pantas antigen, terutamanya di lapangan terbang dan pusat pemeriksaan laluan darat.

“Syarikat itu pada masa ini menyediakan kit ujian COVID kepada pusat diagnostik awam dan swasta, akhirnya menyumbang kepada perjuangan negara Afrika Timur itu terhadap pandemik COVID,” tambah Tamirat. – Xinhua