Syarikat Kanada perlu kebenaran buka lombong uranium di Dakota Selatan

RAPID CITY, 2 MEI – Sebuah syarikat Kanada yang ingin membuka lombong uranium di Dakota Selatan sedang meneruskan proses permit dengan negara itu, sementara penentang mengatakan projek itu akan merosakkan kawasan itu.

Powertech Industries Inc, anak syarikat Azarga Uranium yang berpusat di British Columbia, Kanada, mula-mula memohon kebenaran dan perlesenan untuk projek itu di bahagian barat daya negeri itu pada tahun 2013, lapor Rapid City Journal kelmarin.

Projek yang dicadangkan akan menggunakan proses pelombongan yang serupa dengan fracking untuk mengepam air bawah tanah yang diperkaya dengan oksigen dan karbon dioksida ke dalam simpanan bijih untuk mengeluarkan uranium. Jenis perlombongan itu, yang dikenali sebagai in situ, memerlukan sejumlah besar air, yang mana Powertech memerlukan kebenaran dari negeri itu untuk digunakan.

Syarikat itu merancang untuk menggunakan sekitar 9,000 gelen per minit air dari dua akuarium bawah tanah yang juga membekalkan air kepada komuniti di daerah Fall River dan Custer, termasuk Edgemont dan Hot Springs.

Sebagai perbandingan, seluruh bandar Rapid City menggunakan sekitar 6,500 gelen air per minit. – AP