Syarikat pemula Ghana perkenal EV buatan China

ACCRA – Sejak sekian lama, sistem pengangkutan awam Ghana telah menjadi sumber utama pelepasan karbon dioksida. Untuk mengatasi cabaran tersebut, SolarTaxi Ghana Limited, sebuah syarikat pemula dari Ghana, telah memutuskan untuk membuat perubahan dengan memperkenalkan kenderaan elektronik (EV) buatan China.

Menurut Eugene Amponsah, pengurus operasi syarikat itu, kemasukan jumlah enjin pembakaran dalaman kenderaan yang banyak (ICE), terutama bas awam memasuki Ghana, menyebabkan pelepasan gas berbahaya yang serius.

Data rasmi pada tahun 2020 menunjukkan jumlah secara purata kenderaan yang diimport di Ghana menghasilkan sekitar 100,000 per tahun, sementara sekitar 90 peratus daripadanya adalah kenderaan terpakai dengan pelepasan asap yang tinggi.

Tujuan untuk persekitaran yang lebih bersih mendorong syarikat untuk mengalihkan pandangan ke China.

“Sekarang kami memperoleh sebahagian besar kereta dan bahagian dari China. Kami mempunyai BYD, Cherry, dan Dongfeng antara beberapa jenama lain dari China,” kata Amponsah.

Seorang kakitangan melakukan uji pandu kereta elektrik yang diimport dari China di Accra, Ghana. – Xinhua
Beberapa kakitangan memeriksa motosikal elektrik dari China. – Xinhua

Dari permulaan yang sederhana pada bulan September 2019, SolarTaxi kini mempunyai 150 motosikal elektrik dan tricycle dengan lebih daripada 60 kereta elektrik yang beroperasi di negara ini. Sebilangan kereta ini dicas menggunakan solar, dan yang lain dicas menggunakan elektrik.

Walau bagaimanapun, syarikat pemula itu diragui pada awalnya. Sebilangan pengguna tempatan menyangka mereka boleh mengalami renjatan elektrik di dalam kereta elektrik semasa hujan, sementara yang lain mengesyaki mereka akan terkandas jika bateri kehabisan kuasa dalam perjalanan.

Menurut syarikat itu, kebimbangan pengguna berkurang lama kelamaan ketika mereka meningkatkan frekuensi penggunaan kereta elektrik, yang terbukti lebih ekonomik dan mesra alam sekitar.

Syarikat itu juga telah menemui cara untuk mengkomersialkan motosikal mesra alam.

“Bagi motosikal, kami merancangnya untuk pengangkutan kerana kami tidak mendapat sebilangan besar orang yang membelinya.

“Apa yang lebih kami miliki ialah syarikat pengangkutan, termasuk Jumia, datang untuk menyewa motorsikal kami,” katanya.

SolarTaxi setakat ini telah mewujudkan minimum 250 pekerjaan langsung dan tidak langsung, termasuk jurutera di kilang pemasangan dan penyelenggaraan dan pemandu yang bekerja dengan syarikat pengangkutan.

“Buat masa ini, kami melakukan pemasangan secara manual tetapi ingin sampai ke tahap di mana kami dapat memasang menggunakan mesin untuk memasang lebih banyak kereta dan motorsikal dalam sehari.

‘‘Dan itu memerlukan kerjasama dan dana. Oleh itu, kami ingin mendapatkan kerjasama dengan beberapa syarikat automobil China untuk menyokong kami dengan latihan dan peralatan,” katanya.

Amponsah memberitahu Xinhua dari pengalaman kerjanya sendiri, China adalah salah satu tempat terbaik untuk melihat ekonomi hijau, dan pengeluaran besar-besaran kereta mesra alam adalah contoh yang baik. – Xinhua