Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Syarikat penerbangan New Zealand rancang bangkit semula

  WELLINGTON, NEW ZEALAND, 30 MAC – Syarikat penerbangan utama New Zealand hari ini mengumumkan rancangan untuk menghasilkan AS$1.5 bilion bagi mengambil lebih ramai kakitangan, membeli pesawat baharu dan mengembangkan laluannya ketika ia berusaha untuk bangkit semula daripada kerugian besar yang disebabkan oleh pandemik COVID.

  Saham Air New Zealand telah dihentikan sementara menjelang pengumuman tersebut. Selain digunakan untuk melabur dalam perniagaan, sebahagian daripada wang baharu itu akan digunakan untuk membayar balik pinjaman kerajaan.

  Di bawah rancangan itu, syarikat penerbangan tersebut akan mengumpul AS$1.5 bilion. Kira-kira 55 peratus daripada wang baharu itu akan datang daripada tawaran kepada pemegang saham sedia ada, di mana mereka boleh membeli saham baharu pada diskaun yang tinggi kepada harga dagangan terakhir.

  Wang selebihnya akan datang daripada kerajaan melalui saham boleh tebus dan pembiayaan pinjaman baharu. Kerajaan New Zealand kini memiliki 51 peratus daripada syarikat penerbangan itu, nisbah yang tidak akan berubah di bawah rancangan tersebut.

  Apabila pandemik COVID melanda, Air New Zealand bertindak balas dengan mengurangkan penerbangannya sebanyak 95 peratus dan mengurangkan ribuan pekerjaan, mengurangkan tenaga kerjanya hampir satu pertiga.

  Selama dua tahun, New Zealand mengenakan beberapa sekatan sempadan paling ketat di dunia, memadamkan industri pelancongan antarabangsa yang pernah berkembang pesat. – AP

  Syarikat penerbangan utama New Zealand mengumumkan rancangan untuk mengumpul AS$1.5 bilion bagi menggaji lebih ramai kakitangan, membeli pesawat baharu dan mengembangkan laluannya. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -