Syria bantu Lubnan import gas, elektrik

DAMSYIK, 5 SEPT – Syria telah bersetuju untuk membantu Lubnan dengan membenarkan wilayahnya dijadikan transit untuk import gas dan elektrik, kata pegawai semalam semasa lawatan peringkat tinggi pertama dari Beirut ke Damsyik sejak perang saudara Syria meletus.

Kekurangan bekalan minyak dan elektrik terputus dicetuskan oleh krisis ekonomi Lubnan telah melumpuhkan perniagaan seperti restoran, kedai dan industri serta perkhidmatan penting seperti hospital.

Kini Beirut berharap dapat mencapai perjanjian untuk mengimport gas dari Mesir dan elektrik dari Jordan menggunakan infrastruktur Syria – dengan persetujuan Washington meskipun sekatan AS ke atas rejim Damsyik.

Syria ‘bersedia membantu Lubnan dengan ‘import gas Mesir dan elektrik Jordan menerusi wilayah Syria,’ beritahu pegawai kanan Nasri Khouri kepada wartawan, selepas wakil pimpinan timbalan perdana menteri sementara Zeina Akar bertemu dengan Menteri Luar Syria Faisal al-Meqdad dan Menteri Minyak Bassam Tomeh.

“Pihak bersetuju untuk menubuhkan satu pasukan bersama untuk menjejaki butir-butir teknikal pelan,” tambah Khouri, setiausaha agung Majlis Tertinggi Lubnan-Syria.

Menteri tenaga Lubnan, Raymond Ghajar, berkata satu mesyuarat akan diadakan pada minggu depan di Jordan dengan wakil dari Beirut, Amman, Damsyik dan Kaherah untuk membincang isu teknikal dan kewangan dan memutuskan mengenai pelan kerja dan jadual masa.

Kerja diperlukan untuk membangunkan infrastruktur Syria yang dimusnahkan oleh peperangan untuk membolehkannya memindah minyak berkenaan.

Sementara itu, presiden Lubnan telah bercakap mengenai rundingan pimpinan AS sebelum ini dengan Bank Dunia untuk membiayai importnya.

Lubnan, sebuah negara dengan enam juta penduduk, sedang bergelut dengan krisis ekonomi yang dianggap oleh Bank Dunia sebagai salah satu yang paling teruk di dunia dalam era moden. – AFP

Menteri Luar Syria Faisal Meqdad (kanan) dan menteri kabinet bertemu dengan wakil Lubnan termasuk (dari kiri) Ghazi Wazni, Zeina Akar, Raymond Ghajar dan Nasri Khoury (tengah) di ibu negara Damsyik pada 4 September 2021. – AFP