Tahap pengangguran Austria menurun

VIENNA, 3 Jan – Kadar pengangguran di Austria telah menurun 0.9 peratus tahun ke tahun pada bulan Disember, Public Employment Service Austria (AMS) mendedahkan kelmarin.

Penurunan ini mengambil kadar pengangguran seperti yang dikira oleh kriteria Austria domestik menurun kepada 10.3 peratus atau 471.169 orang tanpa kerja pada akhir bulan ini.

Ia menandakan bulan kedua berturut-turut penurunan yang telah direkodkan.

Angka pada bulan November juga menandakan penurunan yang pertama dalam jumlah pengangguran yang telah diperhatikan dalam tempoh lima tahun.

AMS berkata perkembangan positif dalam sektor pembinaan, yang mendapat manfaat daripada salji sepanjang musim sejuk, bersama-sama dengan peningkatan yang ketara juga diperhatikan dalam sektor pengeluaran barangan, sebahagiannya merupakan penyumbang kepada pencapaian tersebut.

Peningkatan pengangguran, bagaimanapun, telah dicatatkan di kalangan mereka yang berumur 50 tahun ke atas, warga asing, dan orang yang mempunyai pendidikan tinggi.

Ibu negara Vienna dan kerajaan Lower Austria adalah satu-satunya dua negeri di negara ini yang menyaksikan peningkatan pengangguran pada bulan Disember, dengan kenaikan masing-masing sebanyak 0.9 peratus dan 1.8 peratus. – Xinhua