Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Taikun India maut pada usia 75 tahun

  NEW DELHI, 15 NOV – Salah seorang taikun India yang paling kontroversi, Subrata Roy, meninggal dunia pada usia 75 tahun selepas serangan jantung, menurut kenyataan syarikatnya, yang mencetuskan kebimbangan sesetengah pihak tentang memulihkan pelaburan mereka.

  Roy, nama terkenal di India kerana naik secara mendadaknya dan akhirnya kejatuhan yang memalukan, meninggal dunia kelmarin di Mumbai akibat penangkapan kardio respiratori, kata Kumpulan Sahara dalam satu kenyataan.

  Ahli perniagaan itu dipaparkan dalam siri Netflix 2020 Bad Boy Billionaires.

  Dia dilahirkan pada 1948 di negeri timur Bihar. Roy menubuhkan Sahara pada 1978 dengan AS$24 dalam wang hari ini, mengembangkan perniagaan itu menjadi sebuah syarikat jutawan yang terlibat dalam kewangan, perumahan, pembuatan dan media.

  Dia mengumpul 200 bilion rupee hari ini bernilai AS$2.4 bilion daripada berjuta-juta penabung kecil di pedalaman India melalui skim bon haram.

  Subrata Roy memberi isyarat semasa dia berucap pada sidang akhbar di Kolkata. – AFP

  Roy telah ditahan pada 2014 selepas dia gagal mematuhi perintah mahkamah untuk membayar balik wang kepada pelaburnya, tetapi keluar dari penjara dua tahun kemudian.

  Dia menafikan sebarang salah laku.

  Sahara sentiasa menegaskan bahawa ia hanya membantu pelabur miskin dan kebanyakannya dari luar bandar, sementara Roy berkata bahawa dia menjadi mangsa ‘pembunuhan watak’.

  Namun, Vijay Kumar Tandon, pensyarah berpencen berusia 74 tahun di bandar utara Lucknow, berkata dia bimbang setelah gagal sebelum ini untuk mengakses pelaburannya.

  “Satu-satunya jalan penyelesaian saya adalah bergantung pada skim kerajaan untuk memudahkan pelepasan dana saya,” kata Tandon hari ini.

  Urmila Devi, seorang pelabur kecil di negeri Bihar, berkata dia hilang harapan untuk mendapatkan semula wangnya.

  “Jika pemilik sudah mati, siapa yang akan membayar kami?” katanya. ‘Tuntutan kami akan hilang’. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...