Tajaan IPL China tergugat

NEW DELHI, 23 JUN – Tajaan China untuk acara sukan terbesar di India tergugat selepas pertempuran di sempadan antara kedua-dua negara mencetuskan perbalahan, di mana India memboikot produk dan syarikat dari China.

Kejohanan kriket Liga Perdana India (IPL) mengatakan ketua-ketua mereka akan bertemu minggu depan untuk meninjau tawaran penajaan.

Pembuat telefon bimbit China VIVO adalah penaja utama IPL yang telah membayar AS$330 juta untuk perjanjian antara 2018-2022.

Pemboikotan yang semakin meningkat telah dibuat untuk tindakan terhadap syarikat-syarikat China setelah pertempuran antara tentera India dan China di sempadan Himalaya pada Isnin lalu di mana 20 tentera India terbunuh. Tentera China juga turut terkorban.

“Dengan memperhatikan pertikaian sempadan yang mengakibatkan kematian tentera kita, Majlis Pimpinan IPL telah mengadakan pertemuan minggu depan untuk meninjau pelbagai perjanjian penajaan IPL,” kata kenyataan di akaun Twitter rasmi IPL.

Liga belum dapat diteruskan tahun ini kerana wabak COVID-19, tetapi ketua kriket masih berharap ia dapat dimainkan.

“Larang semua produk China,” tulis pemain profesional India Harbhajan Singh di Twitter yang mencerminkan sentimen anti-China yang semakin meningkat di negara itu. Persatuan Olimpik India mengatakan ia juga bersedia untuk mempertimbangkan semula perjanjiannya dengan pembuat kit Cina, Li Ning.

“Hubungan kami dengan mereka adalah hingga Sukan Olimpik Tokyo.

“Kami akan mengambil keputusan dalam mesyuarat lembaga eksekutif setelah sekatan,” kata setiausaha jeneral IOA Rajeev Mehta kepada AFP. – AFP

Seorang wartawan sukan menunjukkan kad kriket IPL dengan tertera penaja VIVO di telefon bimbitnya di Hyderabad pada 22 Jun. Tajaan China untuk acara sukan terbesar di India tergugat selepas pertempuran sempadan antara kedua-dua negara yang mencetuskan boikot di India. – AFP