Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Talchum bakal tersenarai sebagai warisan UNESCO

KOREA SELATAN – Talchum, tarian topeng tradisional Korea, telah disyorkan oleh Badan Penilaian UNESCO untuk dimasukkan ke dalam Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO, menurut laporan semakan pencalonan daripada Jawatankuasa Warisan Budaya Tidak Ketara.

Daripada 46 permohonan yang diterima, badan itu telah mengesyorkan 31, termasuk talchum.

Keputusan muktamad untuk inskripsi pada Senarai Perwakilan Warisan Budaya Tak Ketara Kemanusiaan akan dibuat pada sesi ke-17 Jawatankuasa Antara Kerajaan bagi Melindungi Warisan Budaya Tidak Ketara, yang akan diadakan di Maghribi dari 28 November hingga 3 Disember.

Jawatankuasa itu dijangka menyemak fail yang menerangkan fungsi sosial dan makna budaya setiap calon serta usaha berterusan untuk menangani risiko pengkomersialan yang berlebihan.

Ditakrifkan sebagai seni persembahan yang merangkumi tarian, muzik dan teater, talchum dimanifestasikan melalui tradisi lisan, amalan sosial dan pertukangan tradisional topeng Korea.

Talchum merupakan seni persembahan yang merangkumi tarian, muzik dan teater, talchum dimanifestasikan melalui tradisi lisan, amalan sosial dan ketukangan tradisional topeng Korea. – ANN/The Korea Herald
Talchum, tarian topeng tradisional Korea, telah disyorkan oleh Badan Penilaian UNESCO untuk dimasukkan ke dalam Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO. – ANN/The Korea Herald

Mempamerkan watak harian dalam lakonan, talchum mempunyai daya tarikan penceritaan asas yang membuatkan penonton ketawa sambil mengkritik hierarki sosial dan kepura-puraan kelas pemerintah dengan unsur satiranya.

Mana-mana lokasi kosong boleh dijadikan sebagai tempat untuk talchum, di mana penonton boleh terlibat secara bebas dengan penghibur melaungkan sorakan dan komen mereka semasa drama berlangsung.

Badan subpanel menyatakan secara positif fakta bahawa usaha yang konsisten telah dibuat oleh komuniti yang berkaitan untuk memelihara keaslian dan nilai tradisional bentuk seni, dengan 18 buah persatuan melindungi talchum yang diiktiraf secara rasmi dan dokumentasi yang luas dijalankan oleh penyelidik.

Terdapat 18 jenis drama tarian topeng Korea yang berbeza, dengan beberapa banyak aksi unik dan reka bentuk topeng, masing-masing memainkan peranan penting dalam perayaan negara.

13 buah versi diklasifikasikan sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara Kebangsaan, manakala lima lagi adalah sama ada warisan budaya tidak ketara bandar atau wilayah.

Pentadbiran Warisan Budaya telah memohon untuk memasukkan talchum ke senarai warisan budaya tidak ketara UNESCO pada Mac 2020.

Menurut laporan UNESCO, fail pencalonan itu menekankan bahawa inskripsi unsur itu akan meningkatkan kesedaran tentang warisan budaya tidak ketara secara umum di peringkat tempatan, kebangsaan dan antarabangsa.

Korea Selatan kini mempunyai 21 penyertaan dalam senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO.

Talchum akan diletakkan sebagai yang ke-22 dalam senarai negara, jika keputusan itu dimuktamadkan.

Ssireum, atau gusti tradisional Korea telah ditulis pada 2018, melalui usaha bersama Korea Selatan dan Korea Utara.

Sementara itu, adat Pyongyang raengmyon (mi sejuk) Korea Utara juga telah disyorkan untuk inskripsi dalam senarai pada hari yang sama, yang menjadikannya yang keempat dalam senarai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO untuk negara itu, jika ia berjaya. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -