Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan pejuang untuk melancarkan serangan di seluruh negara.

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), sebuah entiti berasingan daripada Taliban di Afghanistan tetapi berkongsi ideologi Islam yang serupa, telah bertanggungjawab atas ratusan serangan dan ribuan kematian sejak muncul pada 2007.

Mereka bersetuju dengan gencatan senjata pada awal tahun ini selepas pemerintah baharu Taliban Afghanistan mengambil peranan penting dalam pembrokeran rundingan damai, tetapi rundingan tidak mencatat kemajuan dan kerap berlaku pencabulan.

“Kami… telah menunjukkan kesabaran kami yang berterusan supaya proses rundingan tidak disabotaj,” kata TTP dalam satu kenyataan.

“Tetapi tentera dan agensi perisikan tidak berhenti dan meneruskan serangan, jadi kini serangan balas kami juga akan bermula di seluruh negara itu.”

Kurang dua minggu lalu TTP mendakwa serangan hendap yang membunuh enam anggota polis di barat laut Pakistan, mendakwa mereka merancang ‘serbuan’ ke atas pangkalan mereka di kawasan itu.

Sejak Jumaat, tentera telah membuat rondaan di kawasan itu dalam usaha untuk membasmi militan, menggunakan senjata tempur helikopter membedil tempat persembunyian mereka. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -