Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Taman bunga puisi papar tradisi dalam kemodenan

KUALA LUMPUR – Bagi sesiapa saja yang berada berhampiran Kwai Chai Hong, Chinatown, Kuala Lumpur, kini boleh melihat patung-patung arnab berwarna merah jambu yang dipamerkan di sana.

Salah satu seni pemasangannya bertajuk Wet Hot Spring Thing dihasilkan oleh artis tempatan Jaemy C, yang menarik orang ramai untuk datang ke pameran seni pemasangan bertema, Chinese New Year Poetic Spring Garden yang dipenuhi dengan bunga dan dedaun bersaiz besar yang terselit di lorong tersebut.

Wet Hot Spring Thing adalah sedikit enigma, menawarkan mesej samar-samar tersembunyi untuk ditemui oleh pelawat.

Sambil melihat seni kaligrafi Cina, bunga dan tanglung bercahaya di ruang yang diubah suai ini, awda boleh berehat di salah satu buaian sementara dan merenung persembahan yang unik ini.

“Seni pemasangan itu unik, menarik, berani dan aneh. Ia juga menampilkan kepada orang ramai yang berbeza dalam budaya dan bahasa, tetapi berkongsi penghargaan yang sama untuk bentuk seni Cina dan simbolisme perayaannya.

Di pameran Poetic Spring Garden memaparkan seni kaligrafi Cina, bunga dan tanglung bercahaya di ruang yang diubah suai. – Agensi
Antara seni pemasangan yang terdapat di Poetic Spring Garden di Kwai Chai Hong, Chinatown Kuala Lumpur untuk musim Tahun Baharu Cina tahun ini. – ANN/The Star
Wet Hot Spring Thing karya Jaemy C mempunyai mesej tersembunyi untuk ditafsirkan oleh pengunjung. – ANN/The Star

“Saya sangat teruja bekerjasama dengan Kwai Chai Hong kerana kami berkongsi kepercayaan yang sama terhadap nilai-nilai pemuliharaan budaya yang lama dan unik,” kata Jaemy C.

Dalam banyak cara, seni pemasangan ini juga melihat artis muda mendapatkan kembali alurnya, kembali kepada kegembiraan mencipta seni baharu.

“Pemasangan ini sangat diilhamkan oleh kemunculan arnab air yang hebat dan pesta kolam khayalan bagi sambutan tahun 2023, yang padat dengan pelampung nanas, gelongsor air dan gelombang endorfin positif.

“Tahun 2022 adalah tahun yang huru-hara di mana saya telah dibuli siber selama beberapa bulan kerana projek seni sangat diberi publisiti, dan saya benar-benar mahu melepaskan aura melemahkan itu. Karya ini melambangkan saya kembali ke dalam mencipta semula keseronokan,” kata Jaemy C.

Mesej samar-samar, seni kaligrafi

“Saya juga mahu kekal selaras dengan tema Poetic Spring Garden dengan memasukkan versi ‘puisi’ saya sendiri dalam karya seni. Ia adalah rima campuran bahasa yang terdiri daripada Mandarin, Bahasa Malaysia dan Inggeris. Ini adalah karya seni terbesar saya setakat ini. Saya suka saiznya dan ruang untuk menjadi liar dengan idea-idea saya. Menonton kaligrafi ‘puisi’ bergulung saya setinggi dinding 20 kaki benar-benar membuatkan saya berasa bangga.

“Sebaik-baiknya, saya berharap seni saya membangkitkan keseronokan dan beberapa detik tawa ria apabila pelawat berjaya ‘menghurai’ renungan kaligrafi saya tentang kehidupan.

“Saya telah bereksperimen dengan lakaran kaligrafi Oriental dan menggunakan kaedah yang sama kepada abjad Rom moden, jadi ia akan seronok dilihat ketika membaca semua ‘soalan’ bahasa Inggeris yang saya gandingkan dengan perkataan Mandarin simbolik kepada perayaan Tahun Baharu Cina,” kata Jaemy C.

Zeen Chang, rakan kongsi pengurusan Bai Chuan Management, menyerlahkan bagaimana tradisi boleh disampaikan kepada generasi muda dalam cara biasa tanpa menjejaskan pemodenan, hanya dengan bercakap dalam bahasa seni visual yang universal.

“Melalui konsep Poetic Spring Garden dan seni kaligrafi Jaemy, seni pemasangan kami menceritakan kisah tradisi dan warisan, dan perkara-perkara tradisional seperti seni pemasangan kaligrafi Cina bukanlah kuno.

“Kita boleh menerima kemodenan tanpa meninggalkan tradisi, melalui titik persamaan yang menghubungkan masa lalu dan masa depan,” katanya.

Projek Kwai Chai Hong oleh Bai Chuan Management menampilkan pemulihan 10 rumah kedai warisan dan peremajaan lorong di antara Lorong Panggung dan Jalan Petaling.

Projek seni lalu di Kwai Chai Hong termasuk Beyond The Moonlit Door tahun lepas untuk Festival Pertengahan Musim Luruh dan Live Wild And Prosper untuk Tahun Baharu Cina.

Kwai Chai Hong dibuka kepada orang ramai dari jam 9 pagi hingga tengah malam setiap hari. Pemasangan seni Poetic Spring Garden akan tersedia sehingga 12 Februari. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -