Thursday, August 18, 2022
23.2 C
Brunei

Taman rama-rama melaka bergelut biakkan idea lynceus

-

MELAKA – Hasrat rakyat Malaysia untuk melihat rama-rama spesies Idea lynceus yang hampir pupus di negara ini kembali berterbangan di udara tidak kesampaian apabila Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka di Ayer Keroh di sini, masih bergelut meneruskan kajian dan pembiakan serangga itu.

Pengurus taman berkenaan, Qurratu A’in Rohaminordin berkata rama-rama bersayap putih berbintik hitam daripada keluarga Danaidae yang terkenal dengan cara terbang seperti sekeping kertas terapung di udara, masih gagal dibiakkan dalam skala besar berikutan beberapa faktor.

“Antaranya kami kekurangan pekerja selepas beberapa orang diberhentikan akibat pandemik COVID-19 berikutan tidak dapat menampung kos operasi akibat tiada penjualan tiket ketika pelaksanaan sekatan pergerakan.

“Berikutan itu, ia menyebabkan kami tidak dapat melaksanakan kerja-kerja penjagaan pokok perumah dan kutipan telur rama-rama berkenaan selain makmal yang semakin usang,” katanya ketika ditemui Bernama di sini.

Qurratu A’in berkata di seluruh dunia, hanya Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka sahaja yang membiakkan rama-rama itu kerana ia berasal dari negara ini dan rama-rama itu kadangkala boleh ditemukan di sebahagian kawasan di Indonesia serta Thailand.

Rama-rama dari keluarga Danaidae, terkenal dengan ‘penerbangan’ seperti sekeping kertas tisu yang sangat ringan dan bagaikan terapung di udara mampu melakukan penerbangan ulang-alik dari Melaka ke Kuala Lumpur sebanyak 44 kali walaupun tempoh hayatnya hanyalah 14 hari. – Bernama
Pengurus Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka, Qurratu A’in Rohaminordin menunjukkan ulat beluncas dari spesis Idea lynceus. – Bernama
Pembiakan sukar spesies tersebut kerana kekurangan pekerja untuk mengutip telur perumah. – Bernama
Hasrat rakyat Malaysia untuk melihat rama-rama spesies Idea lynceus yang hampir pupus di negara ini kembali berterbangan di udara masih tidak kesampaian ekoran Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka di Ayer Keroh masih bergelut untuk meneruskan kembali kajian dan pembiakan serangga berkenaan. – Bernama

Beliau berkata pusat konservasi berkenaan telah melakukan kajian sejak 16 tahun lepas terhadap spesies Idea lynceus dan mencapai tahap 90 peratus pemahaman mengenai rama-rama itu termasuk jantina, pokok perumah dan lain-lain perkara mengenainya.

Menurutnya di sebalik kekangan kewangan, pihaknya masih cuba membiakkan rama-rama itu secara kecil-kecilan sejak dua bulan lepas menggunakan telur-telur yang masih tersisa selepas kajian dihentikan pada 1 Februari lalu.

“Beberapa minggu lepas, kami berjaya memperoleh 25 ekor rama-rama tersebut yang hanya hidup selama dua minggu namun telur-telur yang dihasilkan serangga itu dimakan tikus dan lipas yang menceroboh masuk ke dalam makmal pembiakan.

“Berikutan itu, ketika ini kami hanya mempunyai tidak sampai 10 ekor Idea lynceus yang sangat sensitif untuk dijaga dan pekerja memerlukan kemahiran teknikal yang tinggi untuk menjaga spesies berkenaan,” katanya sambil menambah pihaknya memerlukan masa yang lama untuk kembali membiakkan rama-rama berkenaan dalam skala besar.

Qurratu A’in berkata peratusan pembiakan rama-rama yang mampu terbang ulang-alik dari Melaka ke Kuala Lumpur sebanyak 44 kali dalam tempoh hayatnya 14 hari dan boleh membesar hingga 165 milimeter (mm) itu mencapai tahap 90 peratus apabila dibiakkan di dalam makmal.

Beliau berkata namun tidak mudah untuk membiakkan Idea lynceus kerana serangga itu memerlukan sejenis pokok renek daripada jenis Agnosma sp, yang juga sukar untuk dibiakkan walaupun berada dalam persekitaran terkawal.

Katanya, di pusat konservasi berkenaan, satu pertiga daripada keluasan 2.83 hektar kawasan itu ditanam dengan pokok renek Agnosma sp namun daripada 100 batang pokok yang ditanam, hanya satu batang sahaja yang mampu hidup.

Qurratu A’in berkata masalah yang berlaku ketika ini juga merupakan antara impak dialami pusat konservasi tersebut pasca sekatan pergerakan.

“Ramai beranggapan selepas rentas negeri kembali dibenarkan, kami boleh meneruskan kajian yang terhenti sedangkan ia tidak semudah itu apabila keadaan ekonomi memberi kesan kepada pusat konservasi ini.

“Walaupun pelawat mula kembali, namun kami memerlukan masa untuk bangkit dan memulihkan keadaan kewangan,” katanya.

Beliau berkata bagaimanapun pihaknya bersyukur di sebalik sekatan pergerakan yang dilaksanakan beberapa bulan lepas, mereka berjaya membiakkan 10 ekor merak putih, 11 emu dan 15 sesumpah.

Katanya, ia berikutan petugas di pusat konservasi berkenaan dapat memberi tumpuan sepenuhnya terhadap kajian pembiakan lain-lain reptilia dan serangga sepanjang ketiadaan pelawat.

Bernama sebelum ini melaporkan kajian dan pembiakan sejak 2005 ke atas rama-rama yang mempunyai kepompong unik berwarna keemasan itu terpaksa dihentikan berikutan kekurangan dana akibat kehilangan sumber utama iaitu penjualan tiket kemasukan ke taman tersebut. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Pelarian Rohingya tuntut persekitaran kondusif

DHAKA, 17 OGOS – Pelarian Rohingya kelmarin menggesa Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Michelle Bachelet yang melawat ke penempatan pelarian untuk PBB...
- Advertisment -