Tamu Mini dapat sambutan, diadakan secara mingguan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 16 OGOS – Berikutan sambutan yang sangat menggalakkan pada Tamu Mini yang diadakan di Rumah Panjang Teraja minggu lalu, acara jualan itu kini dijadikan aktiviti mingguan bagi penghuni rumah panjang berkenaan dan pengunjung ke kawasan berkenaan.

Aktiviti yang diadakan oleh Biro Wanita Rumah Panjang Teraja sebahagian Tamu Mini berkenaan telah dikembangkan untuk menampung peningkatan jumlah pengunjung yang ingin meneroka air terjun dan hutan hujan Teraja serta mereka yang ingin lari daripada kesibukan kehidupan moden ke persekitaran yang lebih tenang terutamanya semasa sekatan perjalanan ini disebabkan wabak COVID-19.

Ini, tekan Ketua Biro Wanita Rumah Panjang Teraja, Dayang Embong Anak Munah, adalah salah satu sebab yang menyumbang kepada peningkatan jumlah pengunjung ke kawasan berkenaan berikutan permulaan pelan de-escalation, yang mempunyai impak positif kepada penduduk dan komuniti.

“Tamu Mini yang dianjurkan adalah hasil maklum balas daripada pengunjung ke kawasan ini dan dengan jumlah besar pengunjung, mereka dapat menghargai pelbagai pemandangan serta hidangan tempatan yang hanya boleh didapati di sini (Rumah Panjang Teraja),” ujar beliau semasa acara berkenaan.

Dengan majoriti komuniti di rumah panjang berkenaan mendirikan pondok dan gerai di kawasan sekitar, beliau menyatakan bahawa pelbagai produk menanti pengunjung.

“Selain Tamu Mini, kami juga mempunyai pelbagai kraf tangan yang dipamerkan di sini yang dihasilkan oleh penghuni, yang bukan sahaja membantu meningkatkan kesedaran mengenai tenunan tradisional malah membantu menyokong komuniti ini dalam menyumbang kepada usaha-usaha ekopelancongan,” tambah beliau lagi.

Beliau turut menyatakan bahawa dengan peningkatan jumlah pengunjung, rumah panjang berkenaan bukan sahaja akan terus menganjurkan Tamu Mini setiap minggu malah juga akan mengendalikan pelbagai aktiviti lain.

Tamu Mini akan diteruskan seminggu sekali bagi menarik pengunjung tempatan dan ekspatriat ke kawasan tersebut.
Salah seorang penghuni Rumah Panjang Teraja menunjukkan kraf tangan anyaman kepada seorang pengunjung.