Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Tanam akasia hibrid untuk eksploitasi komersial

DAK LAK — Wilayah Dak Lak telah menanam 1,824 hektar hutan baharu setakat tahun ini, melebihi sasaran untuk setahun penuh menurut Jabatan Pertanian dan Pembangunan Luar Bandarnya.

Hutan untuk kegunaan khas dan perlindungan merangkumi 24.8ha manakala selebihnya adalah untuk eksploitasi komersial dan dipanggil ‘hutan pengeluaran’.

Daerah M’Drak, yang mempunyai antara hutan paling komersial di wilayah itu, telah mencapai sasarannya seluas 850ha.

Musim hujan berlangsung antara Oktober dan April di daerah itu, menjadikan keadaan kondusif untuk penanaman hutan, menurut Biro Perlindungan Hutan tempatan.

M’Drak mempunyai lebih daripada 23,400 hektar hutan akasia hibrid, yang terbesar di wilayah itu, dan petani yang menanamnya boleh memperoleh rekod VND1.4 hingga VND1.5 juta (AS$56 hingga AS$60) satu tan untuk kayu itu sekarang.

Hutan ditanam di pergunungan di Daerah M’Đrk di Wilayah Đk Lk. — ANN/VNS

Dengan galakan daripada pihak berkuasa tempatan, semakin ramai petani di daerah itu telah beralih daripada tanaman bernilai rendah kepada akasia hibrid sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Y Tun Bya di Komune Ea Trang di daerah itu berkata petani biasanya menanam jagung dan ubi kayu dan pendapatan rendah mereka. Keluarganya mempunyai 10 hektar akasia hibrid yang ditanam di bawah kontrak dengan M’Drak Forestry One Member Limited Company.

“Keluarga saya sedang menuai tiga hektar dan menjangkakan hasil sebanyak 120 tan sehektar dan keuntungan 50 hingga 60 peratus.”

Komune Ea Trang mempunyai 7,000 hektar pokok akasia hibrid. Y’ Ngoanh Mlo, timbalan pengerusi Jawatankuasa Rakyat komune, berkata daripada 7,000 hektar, 5,000 hektar ditanam dengan kontrak dengan syarikat perhutanan, manakala kira-kira 90 peratus daripada penduduk komune adalah orang etnik yang kebanyakannya menanam pokok itu.

Pokok itu telah menjadi salah satu tanaman utama komuniti dan membantu menstabilkan kehidupan penduduk tempatan, tambahnya. Dasar membayar isi rumah dan firma untuk menjaga hutan secara hektar telah membantu memeliharanya.

Wilayah itu mempunyai lebih 215,000 hektar hutan sedemikian. Dalam sembilan bulan pertama tahun itu, Dana Perlindungan dan Pembangunan Hutan wilayah itu mengutip VND58.4 bilion (AS$2.4 juta) daripada firma yang menggunakan sumber hutan seperti loji kuasa hidro dan air untuk pengeluaran perindustrian. Ia membayar lebih daripada VND14.9 bilion (AS$600,000) kepada isi rumah dan lain-lain untuk menjaga hutan.

Jabatan dan kawasan setempat telah meningkatkan aktiviti advokasi untuk melindungi hutan, termasuk kebakaran hutan, tahun ini.

Pada 2021 hingga 2025 wilayah itu merancang untuk menanam 10,085 hektar hutan baharu, termasuk 8,720 hektar untuk eksploitasi, untuk mencapai kadar penutupan hutan 40 hingga 42 peratus. Ia mempunyai kadar 38.5 peratus tahun lepas. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -