Tanaman organik dapat permintaan

TUNIS – Dengan bangga mempamerkan buah delimanya yang baru dipetik, petani Tunisia Sarah Shili berkata menjadi organik adalah ‘masa depan pertanian’ dan apabila permintaan meningkat di Afrika Utara dan sekitarnya, sektor itu berkembang pesat.

Shili mengusahakan Domaine Elixir Bio, sebuah ladang seluas 94 hektar berhampiran Tunis yang menghasilkan tanaman sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin yang disahkan organik dengan cara yang dikatakannya ‘menghormati alam semula jadi’.

Pendapatan ladang itu telah melonjak berikutan permintaan yang kukuh dan pertumbuhan jualan dalam talian, berganda lima kali ganda dalam beberapa tahun untuk mencecah 100,000 euro pada 2020.

Walaupun harga produk organik lebih tinggi di negara berpendapatan sederhana di mana kewangan orang ramai telah terjejas teruk oleh pandemik koronavirus dan krisis ekonomi selama bertahun-tahun. Malah, dengan permintaan eksport juga meningkat, Shili berkata cabaran utama adalah dari segi bekalan.

“Kami kekurangan air, seperti semua petani, dan untuk mendapatkan benih dan tumbuhan organik, kami perlu melakukan semuanya sendiri,” katanya kepada AFP.

Petani memetik buah zaitun di kebun organik di Oudhna, berhampiran ibu negara Tunisia, Tunis. – AFP
Seorang wanita memetik terung di ladang organik di Oudhna. – AFP

Walaupun menghadapi cabaran, sektor ini telah melonjak di Tunisia sejak zaman milenium. Pada tahun 2001, hanya 16,000 hektar dikhususkan untuk pertanian organik, angka yang telah meningkat 20 kali ganda dalam tempoh dua dekad.

Bilangan pengeluar dan penjual telah berkembang pada kadar yang sama kepada kira-kira 8,000, kata Samia Maamer, yang bertanggungjawab ke atas produk organik di kementerian pertanian. Maamer berkata sektor itu telah membantu mempelbagaikan ekonomi negara dan kini membentuk 13 peratus daripada eksport makanan.

Iklim Tunisia yang menggalakkan

Daripada 250 kategori produk organik yang ditanam di Tunisia, sekitar 60 dieksport terutamanya minyak zaitun tetapi juga kurma, tumbuhan aromatik dan ubatan serta beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan.

Walaupun saiznya kecil, Tunisia menduduki tempat ke-30 di dunia dan pertama di Afrika dari segi keluasan yang diperakui untuk pertanian organik. Maamer berkata selain berdepan kekurangan air yang kronik, ‘iklim di Tunisia sangat menggalakkan’ kepada perdagangan.

Beliau menambah hanya lima peratus daripada dua juta hektar kebun zaitun negara telah dirawat dengan racun perosak, bermakna bakinya berpotensi memenangi pensijilan organik.

“Ia adalah sektor dengan permintaan antarabangsa yang berterusan dan berkembang,” kata Maamer.

Disebabkan oleh wabak koronavirus, orang ramai mula mencari produk organik ‘kerana… ia tidak mengandungi bahan kimia (tiruan)’, tambahnya.

Walaupun terdapat permintaan yang kukuh di Amerika Syarikat dan Eropah untuk produk bio, mereka juga mendapat perhatian dalam kalangan rakyat Tunisia berusia 25 hingga 30 tahun ‘yang berpengetahuan luas’ tentang faedah mereka, tambahnya.

Apabila pasaran berkembang, Tunisia berharap menjelang tahun 2030 sektor itu akan menyumbang untuk membantu membangunkan pelancongan, boleh diperbaharui dan kraftangan, katanya.

Maghribi, Algeria mengikuti jejak

Pertanian bio juga semakin meningkat di Maghribi, di mana keluasan ladang yang diperakui untuk pengeluaran organik meningkat lebih daripada dua kali ganda sejak 2011 untuk mencapai lebih 10,300 hektar.

Bagaimanapun, “itu jauh di belakang potensi negara pertanian seperti Maghribi,” kata Reda Tahiri, yang mengetuai kesatuan untuk petani organik.

Majoriti kebun zaitun, sitrus dan badam di negara ini berada di kawasan selatan sekitar Marrakech dan berhampiran ibu kota Rabat di barat laut. Tetapi dengan 300,000 hektar tumbuhan aromatik dan ubatan di negara ini dan pokok argan yang ikonik, terdapat potensi untuk menjadi organik.

Pihak berkuasa Maghribi cuba membangunkan sektor itu dengan Rancangan Maghribi Hijau, yang membantu petani menampung kos untuk mendapatkan pensijilan. Untuk eksport ke Kesatuan Eropah (EU) dilabelkan sebagai organik, ia mesti diperiksa sekali setahun oleh agensi pensijilan berlesen EU.

Tahiri berkata pensijilan untuk eksport ke pasaran Eropah atau Amerika Utara boleh menelan kos sehingga 1,000 euro (AS$1,115) sehektar setiap tahun.

“Jadi jumlah kos pengeluaran adalah lebih tinggi berbanding pertanian konvensional, tetapi tanpa pengeluar mendapat sebarang jaminan harga lebih tinggi untuk produk itu,” katanya.

Selain menyatakan bantuan untuk kos ini, Tahiri berkata untuk pasaran organik berkembang, “kita perlu meningkatkan kesedaran di kalangan pengguna dan memastikan margin keuntungan yang lebih baik untuk pengeluar”. – AFP