Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Tanaman rami ubah nasib kehidupan petani

  HANOI – Sejak beberapa tahun kebelakangan, rami (sejenits serat sayuran yang terkenal dengan ukurannya yang panjang dan tahan lama) telah beransur-ansur menggantikan tanaman seperti jagung dan ubi kayu di daerah Van Ho, di wilayah utara Son La, dan tumbuhan itu telah memberikan pendapatan yang lebih baik kepada petani tempatan.

  Masyarakat Lien Hoa, 50km dari pusat Van Ho, menempatkan kumpulan etnik Thai dan Muong. Sebelum menanam rami, setiap keluarga di masyarakat itu menanam jagung dan ubi kayu untuk pendapatan purata kurang daripada VND20 juta (AS$860) setahun. Kebanyakan keluarga ini disenaraikan sebagai miskin mengikut piawaian kebangsaan.

  Vì Van Tuan, timbalan pengerusi Jawatankuasa Rakyat Lien Hoa, berkata pihak berkuasa, dengan kerjasama Syarikat Vinafi, meneliti keadaan tanah dan cuaca tempatan pada 2017.

  Mereka membuat keputusan untuk menanam rami di sebuah kawasan rintis seluas satu hektar. Menyedari tanaman itu tumbuh dengan baik di tanah tempatan dan mempunyai nilai yang tinggi, mereka menyarankan penduduk tempatan untuk berhenti menghasilkan tanaman lain untuk memberi tumpuan kepada rami. Syarikat itu komited untuk menandatangani kontrak untuk membeli rami kering secara borong pada harga yang stabil.

  “Pada mulanya, kami tidak tahu banyak tentang teknik untuk menanamnya, menyebabkan hasil yang rendah,” kata Quach Thi Tuyen, yang merupakan antara peladang pertama menanam rami. Menjelang akhir 2018, hanya enam keluarga telah menanam herba itu di kawasan seluas empat hektar.

  Quach Thi Tuyen (kanan) dan kakaknya menjaga ladang rami keluarganya. – ANN/VNS
  Rami kering boleh disimpan lama. – ANN/VNS
  Rami telah beransur-ansur menggantikan tanaman seperti jagung dan ubi kayu di Daerah Van Ho, di wilayah utara Son La. – ANN/VNS

  Pada tahun 2019, Program Pertanian dan Pelancongan Saksama Gender Responsif (GREAT), yang dibiayai oleh kerajaan Australia, memutuskan untuk mempromosikan pemerkasaan ekonomi wanita dengan membangunkan rantaian pengeluaran rami yang akan diuruskan oleh wanita di masyarakat itu.

  GREAT bekerjasama dengan Syarikat Vinafi dan Jabatan Penanaman dan Perlindungan Sayuran Son La (Jabatan Pertanian dan Kemajuan Luar Bandar Son La) untuk melaksanakan projek itu.

  GREAT, Vinafi dan jabatan itu menganjurkan pelbagai kursus latihan untuk penduduk tempatan. Sebanyak 13 kumpulan pengeluaran telah ditubuhkan. Petani tempatan diberi pengetahuan teknikal untuk menanam rami.

  “Kami akan mendapat hasil tuaian yang lebih baik musim depan,” kata Tuyen.

  “Pendapatan keluarga saya meningkat secara beransur-ansur. Tahun lepas kami mendapat VND140 juta daripada hasil penanaman rami, tidak termasuk perbelanjaan baja. Ia boleh dituai empat atau lima kali selama 10 tahun sebelum kita perlu menggantikan tanaman lama.”

  Tuyen berkata pendapatan daripada tanaman itu melebihi jangkaan keluarganya dan ia terbukti empat hingga enam kali lebih menguntungkan daripada menanam jagung atau ubi kayu.

  Tuyen dan suaminya tidak lagi perlu bekerja jauh dari rumah dan telah membayar semua hutang tertunggak mereka. Tuyen kini hanya menyediakan sedikit kawasan penanaman jagung untuk makanan ayam-ayamnya.

  Dia menggunakan daun rami untuk memberi makan kepada lembu dan kerbau, manakala tangkainya boleh digunakan sebagai bahan api biojisim untuk memasak. Daun rami juga mampu memperkayakan tanah. Petani tempatan juga menjual kulit kayu kering, yang hanya mendapat separuh daripada harga gentian rami.

  Tuyen berkata masyarakat tempatan berharap agensi mengajar mereka mengekstrak gentian rami untuk meningkatkan nilai produk akhir dan memperoleh lebih banyak pendapatan.

  Luu Thanh Nga, dari Jabatan Penanaman dan Perlindungan Sayuran Son La, menghargai sokongan GREAT.

  “GREAT bekerjsama dengan kami untuk melatih penduduk tempatan menanam rami, meluaskan pasaran dan memperkasakan wanita,” katanya.

  “Program ini telah menyediakan petani dengan pengetahuan teknikal dan alat supaya mereka dapat menyara diri sendiri. Program ini telah memberi perubahan ke arah yang lebih baik di rantau ini.”

  Lebih 200 isi rumah kini mengusahakan penanaman rami di kawasan seluas 150 hektar.

  “Taraf hidup tempatan telah dipertingkatkan dengan ketara,” kata Tuyen.

  “Wanita kini memainkan peranan penting dalam pelbagai tugas sosial. Terima kasih kepada kursus GREAT mengenai jantina, wanita tempatan tidak lagi dikhaskan. Mereka lebih kerap bercakap dalam mesyuarat komuniti.”

  Tuyen juga berkata pengeluaran tempatan tidak mengalami masalah serius semasa wabak itu.

  “Kami boleh menyimpan kulit rami kering dalam beg plastik selama beberapa bulan,” katanya.

  “Disebabkan penjarakan sosial, syarikat lebih lambat mengumpul bahan tersebut. Tetapi ia tidak penting. Kulit kayu kering masih dalam keadaan baik, menunggu untuk dikumpulkan.

  “Syarikat itu hanya membayar kami sedikit kemudian. Kami bernasib baik kerana tidak terlalu terjejas oleh pandemik itu.”

  Tuan berkata pihak berkuasa sedang berusaha untuk mempelawa lebih ramai petani untuk menanam rami supaya kemiskinan di kawasan itu dapat dikurangkan secara mampan. Pada tahun 2019, apabila projek itu memulakan aktivitinya, terdapat hanya 70 hektar rami di daerah Van Ho dan Moc Chau, tetapi ini telah meningkat kepada lebih daripada 1,000 hektar setakat Disember 2021.

  Vinafi merancang untuk memulakan penanaman rami di daerah jiran termasuk Mai Son, Phu Yen, Yen Chau dan Sop Cop. Dengan memperkenalkan tanaman ini dan sokongan padu daripada program GREAT, kehidupan kelihatan lebih cerah untuk semua komuniti yang terlibat. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -