Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Tangani kemasukan kambing murah Thailand

  KUALA LUMPUR, 14 NOV – Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa kawalan sempadan untuk meningkatkan kawalan bagi menangani isu kemasukan kambing murah dari Thailand.

  Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata selain mengganggu pasaran kambing tempatan, kemasukan kambing itu juga diragui dari aspek kesihatan kerana tidak melalui pemantauan dan pemeriksaan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

  “Kenapa kambing dari Thailand begitu murah, antara sebabnya adalah ia kambing lepas (tidak dijaga), maknanya kita tidak tahu sama ada berpenyakit atau tidak, masuk pun tidak lalui pemeriksaan JPV.

  “Untuk itu, kita akan minta pihak penguatkuasaan di sempadan untuk bertindak termasuk mengadakan pemeriksaan lebih kerap bagi menangani isu ini,” katanya ketika Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

  Beliau menjawab soalan tambahan Nurul Amin Hamid (PN-Padang Terap) mengenai langkah diambil kerajaan dalam menangani rungutan penternak kambing tempatan berhubung lambakan kambing murah dari Thailand yang dijual pada harga RM100 hingga RM250 seekor di pasaran ketika ini.

  Berhubung isu kekurangan padi benih di pasaran, Mohamad berkata pihaknya memberi amaran keras kepada pembekal benih supaya tidak menyembunyikan benih padi bagi mengelak berdepan tindakan undang-undang.

  Beliau berkata kementerian melalui pihak berkuasa berkaitan tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap pihak yang berbuat demikian dan beberapa tangkapan telah dilakukan hasil pemeriksaan di 20 lokasi dijadikan tempat menyembunyikan benih padi itu. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...