Tangguh mandat vaksinasi

BERLIN, 9 JAN – Parti pemerintah Jerman menghentikan rancangan untuk mewajibkan vaksinasi COVID-19, dengan mengatakan mungkin mengambil masa berbulan-bulan bagi penggubal undang-undang untuk membahaskan dengan betul langkah yang dipertikaikan di parlimen.

Majalah harian Berlin, Tagesspiegel hari ini memetik Dirk Wiese, timbalan ketua kaukus parlimen untuk demokrat sosial, berkata Bundestag harus bertujuan untuk menyelesaikan perbincangannya mengenai mandat vaksin pada suku pertama 2022.

Ketua kaukus parti hijau, Britta Hasselmann memberitahu kumpulan media, Funke bahawa perdebatan pertama boleh berlangsung pada akhir Januari.

Dengan beberapa sesi parlimen pada bulan Februari, ini mungkin bermakna dewan rakyat tidak akan meluluskan rang undang-undang sebelum akhir Mac. Bundesrat, dewan atasan Jerman, kemudiannya akan membincangkan perkara itu pada April, bermakna yang paling awal ia boleh dikuatkuasakan adalah sebulan kemudian.

Tagesspiegel melaporkan bahawa pelaksanaan boleh ditangguhkan sehingga Jun untuk memastikan keadaan teknikal, seperti daftar vaksin di seluruh negara, tersedia.

Tinjauan yang diterbitkan hari ini oleh Bild am Sonntag menunjukkan hampir dua pertiga rakyat Jerman menyokong mandat vaksin, dengan kira-kira satu pertiga menentangnya.

Antara mereka yang menentangnya ialah beberapa ahli demokrat bebas, yang merupakan sebahagian daripada pakatan pemerintah dan bekas menteri kesihatan Jerman yang berjanji pada musim panas lalu untuk tidak memperkenalkan mandat vaksin am. Pemimpin politik bersetuju untuk membenarkan penggubal undang-undang mengundi mengikut hati nurani mereka sendiri dan bukannya mengikut garis parti dalam isu tersebut.

Mandat yang menjulang juga menjadi titik perhimpunan bagi pejuang anti-vaksin serta telah mengambil bahagian dalam protes terhadap sekatan pandemik Jerman. Beberapa demonstrasi baru-baru ini telah bertukar menjadi ganas, dengan penunjuk perasaan menyerang pegawai polis selepas diarahkan untuk bersurai. – AP