Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Tanggungjawab generasi kini laksana MA63 – Anwar

  PENAMPANG, 31 MEI – Sudah menjadi tanggungjawab generasi kita pada masa ini untuk melaksana apa yang terkandung dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Beliau berkata ini kerana MA63 merupakan sebuah perjanjian dan ikrar yang telah dimeterai pemimpin-pemimpin negara terdahulu bagi membentuk negara bernama Malaysia, justeru menjadi tanggungjawab generasi kita pada masa ini melaksana MA63 dengan setia dan ikhlas.

  “Saya tidak bimbang (mengenai MA63) kerana sejak ambil alih kerajaan, Kerajaan Perpaduan ini antara keutamaan kita selesaikan masalah merundung negara kita berpuluh tahun, tiap kali saya ke Sabah tidak habis dengar masalah perlaksanaan MA63.

  “Enam bulan (ambil alih kerajaan) alhamdulillah, syukur kerana kerjasama Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor dan pasukan negeri serta Persekutuan, saya minta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof pengerusikan, hampir keseluruhan permasalahan itu selesai dengan baik,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutupan Sambutan Pesta Kaamatan 2023 di Dewan Hongkod Koisaan, Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA) di sini hari ini.

  Majlis itu dirasmikan Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin dan turut hadir Hajiji; Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Seri Jeffrey Kitingan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Sambutan Pesta Kaamatan 2023 dan Presiden KDCA, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan. – Bernama

  Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menunjukkan alat mengetam padi tradisional “Linggaman” sebelum menuainya bersama Yang Dipertua Negeri Sabah dan Ketua Menteri Sabah pada majlis penutupan sambutan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah di Dewan Hongkod Koisaan KDCA, Penampang, kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...