Tanglung warnai Kuala Lumpur semasa wabak

KUALA LUMPUR – Di lorong yang tersembunyi di pusat bandar Kuala Lumpur, Malaysia, tanglung berwarna-warni dan muzik yang tenang mencipta suasana ‘seperti bulan’ menjelang festival tradisional Pertengahan Musim Luruh.

Bahagian tengah paparan semasa festival penting ketika masyarakat Cina merayakan perjumpaan keluarga adalah lapan tanglung yang menampilkan arnab jade yang terdapat di bulan dalam mitologi Cina.

Zeen Chang, salah satu kumpulan peminat yang mengindahkan lorong, mengatakan bahawa hiasan dan pameran perayaan Pertengahan Musim Luruh adalah khas Malaysia dengan ciri-ciri Cina, dengan para seniman mengekspresikan seni mereka sebagai pengiktirafan budaya Cina.

Menarik perhatian pada salah satu dari lapan tanglung arnab, Chang mengatakan artis Farah Mohan telah meneliti mitologi Cina, memasukkan unsur-unsur cerita ke dalam karyanya.

Di telinga tanglung arnab, artis itu menggambarkan kisah dewi bulan China, Chang’e, yang terbang ke bulan dan tinggal di sana bersama arnab jade.

Antara enam mural yang menggambarkan aktiviti harian penduduk tempatan di kawasan itu pada tahun 1960an. – Agensi
Kelihatan seorang kanak-kanak bergaya untuk bergambar dengan tanglung arnab jade di Kwai Chai Hong di Kuala Lumpur, Malaysia. – Xinhua
Lorong itu, yang dikenal sebagai Kwai Chai Hong (Little Ghost Road dalam Kantonis), telah dibuka untuk umum sebagai tempat rekreasi yang mudah dituju dan tepat. – Xinhua
Orang ramai berswafoto di antara tanglung-tanglung arnab jade di Kwai Chai Hong di Kuala Lumpur. – Xinhua

“Kami saling belajar mengenai budaya masing-masing. Jadi ketika saya memberitahunya tentang projek ini, dia sangat gembira tetapi gementar pada masa yang sama, kerana dia tidak tahu apa-apa mengenai festival Pertengahan Musim Luruh.

Kemudian dia belajar mengenai Festival Pertengahan Musim Luruh dan dia datang dengan idea untuk menunjukkan kisah bagaimana arnab mendapat gelaran sebagai arnab jade,“ kata Chang kepada media.

Siow Ho Phiew, pembuat tanglung arnab yang lain, mengatakan dia mendapat inspirasi dari teknik Batik tradisional Malaysia, di mana lilin digunakan pada bahagian kain yang akan ditinggalkan dalam pembuatan karyanya.

“Saya melakukannya dengan tujuan untuk mencampuradukkan budaya Malaysia dan Cina,” katanya.

Lorong itu, yang dikenal sebagai Kwai Chai Hong (Little Ghost Road dalam Kantonis), telah dibuka untuk umum sebagai tempat rekreasi yang mudah dituju dan tepat seperti yang dilakukannya beberapa dekad yang lalu ketika ia menjadi tempat perhimpunan bagi masyarakat Cina tempatan.

Chang telah bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mengubah lorong yang pernah diabaikan menjadi tumpuan kunjungan pelancong yang rancak. Dia mengatakan bahawa mengekalkan jejak sejarah dan warisan orang Cina di kawasan itu penting.

Selain tanglung arnab, ada pameran yang lebih kekal termasuk enam mural yang menggambarkan aktiviti harian penduduk tempatan di kawasan itu pada tahun 1960an, salah satunya adalah kaligrafi Cina, yang biasanya menulis surat yang ditentukan oleh mereka yang tinggal di kawasan itu untuk dihantar kembali ke China.

Oleh kerana banyak acara tradisional untuk meraikan festival Pertengahan Musim Luruh di Kuala Lumpur dibatalkan atau dipindahkan dalam talian kerana wabak COVID-19, lorong dan pameran menarik banyak pengunjung.

Seorang pengunjung yang mengenali dirinya sebagai Jinnie mengatakan bahawa dia datang untuk melihat pameran itu untuk merasakan perayaan tersebut.

“Kerana tahun ini kami tidak dapat melakukan perhimpunan, jadi saya memutuskan untuk mengunjungi dan melihat pameran ini,” katanya.

Chang berkata, langkah berjaga-jaga telah diambil untuk memastikan keselamatan pengunjung.

“Apa pun yang kita rancangkan, kita sangat berwaspada menjaga keselamatan orang. Kita tahu bahawa ada banyak (kes), terutama sekarang ada lonjakan,” katanya.

“Pada hujung minggu, kami lebih khusus, kami memastikan jumlah orang yang boleh masuk.

“Oleh itu, apabila kami menjangkau kira-kira 60 orang, kami akan berhenti. Pintu akan ditutup.”

Siow, pembuat tanglung arnab, mengatakan bahawa pandemik COVID-19 tidak akan menghalang orang ramai daripada merayakan festival perjumpaan.

“Wabak ini telah mempengaruhi seluruh dunia, tetapi sebagai seniman kita seharusnya tidak menyerah ketika acara besar dibatalkan,” katanya.

“Kami hanya dapat mengubah cara kami melakukannya seperti di Kwai Chai Hong.” – Xinhua