Tarian balet lelaki tukar perspektif di Uruguay

MONTEVIDEO – Edinson Cavani telah menukar kasut bola sepak kepada kasut balet untuk membantu mempopularkan tarian klasik untuk kanak-kanak lelaki dan menukar streotaip di negara asalnya, Uruguay.

Ketika dunia bola sepak berspekulasi tentang masa depan pemain berusia 33 tahun itu, Cavani mengenakan seluar ketat di sekolah Balet Nasional Uruguay di Montevideo baru-baru ini untuk mengusahakan agar anak-anak muda di Uruguay yang suka bermain bola sepak mengambil balet.

“Saya tidak berpandangan bahawa setiap budak hanya boleh bermain bola sepak,” kata penyerang berambut panjang itu kepada media.

“Saya percaya bahawa kanak-kanak perempuan dan lelaki perlu bebas mencari kebahagiaan dalam apa yang paling mereka gemari, kerana itulah cara terbaik untuk dilatih dengan baik, berkembang dari hari ke hari dalam struktur yang tegas,” kata Cavani.

Penjaring Paris Saint-Germain sepanjang masa telah mengakhiri kontraknya dengan juara Perancis dan merupakan ejen bebas, dengan kelab seperti Juventus Itali dan Atletico Madrid untuk mendapatkan tandatangannya.

Pemuda lelaki mengambil bahagian dalam kelas balet di Uruguay’s Escuela Nacional de Danza di Montevideo. – AFP
Seorang guru mengajar muridnya gerak balet yang betul. – AFP

Sebelum kembali ke Eropah untuk mencari kelab baharu, Cavani menerima undangan dari National School for Artistic Training (ENFA) untuk mengambil bahagian dalam kempen untuk meningkatkan pengambilan anak lelaki di sekolah balet nasional Uruguay.

Menggerakkan tubuhnya dan langkah-langkah untuk pirouettes dan glissades, Cavani diperhatikan oleh penari profesional di Sodre, syarikat Ballet Nasional Uruguay, sebelum merakam pesanan video kepada anak-anak.

“Pengalaman itu luar biasa, para penari menjelaskan kepada saya bagaimana melakukan langkah-langkah dan ketika saya melihatnya, saya merasa sangat kagum! Kerana tarian adalah sesuatu yang luar biasa,” katanya.

Penyerang Uruguay itu memberitahu media bahawa dia mula meminati balet melalui isterinya Jocelyn Burgardt, yang memiliki ijazah dalam pengurusan budaya.

“Pasangan hidup saya sangat meminati tarian. Itulah sebabnya ketika kami di Paris kami pergi melihat balet di mana kami bersenang-senang dan menikmatinya.”

Sebagian besar, itu bergantung pada apa yang mereka sebut sebagai ‘Garra Charrua’ – semangat juang yang berakar pada budaya masyarakat pribumi terakhir negara itu, Charruas, dan keterampilan halus pemain seperti Cavani. Tetapi pesan Cavani bahawa pemuda Uruguay tidak perlu takut untuk merangkul sisi keanggunan mereka juga.

Jurang jantina

Daripada 440 pelajar yang mengikuti kelas ENFA dalam balet, tarian kontemporari, tango, cerita rakyat dan seni lirik, kurang dari seperempat adalah kanak-kanak lelaki. Perkadaran menurun secara drastik dalam tarian: 148 gadis hingga 12 lelaki, dalam tempoh ketika Sodre muncul sebagai salah satu syarikat balet paling berprestij di Amerika Latin.

“Jurang gender tidak menyempit, bahkan dalam tango. Dan itu tidak berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Natalia Sobrera, pengarah eksekutif ENFA.

Sobrera mengatakan bahawa ketika anak lelaki mendaftar, banyak yang berhenti kelas lebih awal kerana kekurangan sokongan keluarga.

“Kemudian ada tekanan dari teman sebaya! Ada banyak lelaki yang menyembunyikan kasut balet mereka di dalam beg mereka, kadang-kadang bahkan dari ayah mereka, kerana mereka tidak suka diperhatikan” katanya.

Jadi kempen yang diketuai oleh Cavani ditujukan untuk keluarga, sama seperti anak lelaki sendiri. Bagi anak kecil, tidak ada prasangka, “ini adalah pengalaman fizikal, di mana anda mempunyai kebiasaan bergerak, seperti dalam bola sepak,” kata Sobrera.

Namun, dengan orang dewasa, ada pekerjaan yang harus dilakukan untuk menjauhi persepsi orang ramai dalam konsep tarian dan jantina, katanya.

“Tarian tidak ada kaitan dengan persoalan jantina.” – AFP