Tarikh tutup peraduan esei ilmiah dilanjutkan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 Jan – Tarikh tutup bagi menyertai Peraduan Penulisan Esei Ilmiah Pangsura Tahun 2016 anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan kini telah dilanjutkan daripada 31 Disember 2016 kepada 28 Februari 2017.

DBP memaklumkan mengenai lanjutan tarikh tutup peraduan berkenaan dalam kenyataan yang dikeluarkannya hari ini.

Peraduan difokuskan pada penulisan tentang manuskrip yang memuatkan beberapa kajian seperti Kajian Sastera Wanita, Kajian Sastera dan Industri Kreatif, Kajian Sastera dan Lingkungan Hidup, Kajian Sastera Islam, Kajian Nilai-nilai Budaya dalam Karya Sastera dan Kajian Sukut dalam Pantun Melayu Brunei.

Ia dibukakan kepada semua warganegara dan penduduk tetap Negara Brunei Darussalam yang berusia 18 tahun ke atas.

Borang-borang penyertaan boleh didapati di Kaunter Maklumat, DBP, Berakas atau di Bahagian Sastera, Majalah dan Jurnal, Tingkat 3 DBP, Jalan Pembangunan, Lapangan Terbang Lama, Berakas, atau di perpustakaan-perpustakaan seluruh negara.

Pemenang peraduan akan menerima hadiah-hadiah menarik dimana tempat pertama berupa wang tunai $2,500, kedua $2,000 dan ketiga sebanyak $1,500 berserta plak dan sijil, manakala itu tiga lagi akan menerima hadiah sagu hati berupa wang tunai $600 berserta plak dan sijil.

Peraduan menawarkan hadiah penghormatan berupa wang tunai $2,500 kepada pemenang pertama, wang tunai $2,000 kepada pemenang kedua dan $1,500 untuk pemenang ketiga.

Sementara itu, lima orang akan menerima hadiah sagu hati berupa wang tunai $600. Semua pemenang juga akan menerima plak dan sijil penghargaan.