Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Taufan di Malawi ragut 1,200 jiwa

  MALAWI, 30 MAC – Angka kematian akibat Taufan Freddy di Malawi dijadual melebihi 1,200 selepas pihak berkuasa berkata kelmarin beratus-ratus orang yang hilang akan diisytiharkan mati kerana harapan mencari mangsa yang terselamat semakin pudar.

  Freddy telah menghentam selatan Malawi dengan hujan yang bersamaan enam bulan, selama enam hari awal bulan ini, mencetuskan banjir dan tanah runtuh yang menghanyutkan rumah, jalan raya dan jambatan.

  Sekurang-kurangnya 676 orang maut dan 538 masih hilang, menurut pihak berkuasa.

  Kelmarin polis berkata mereka yang hilang akan dianggap mati selepas selesai operasi menyelamat, yang masih diteruskan di beberapa kawasan.

  Jabatan Hal Ehwal Pengurusan Bencana berkata usaha menyelamat sedang dikurangkan.

  Anjing pengesan di bandar Blantyre, yang dilanda teruk, telah ditamatkan perkhidmatannya, kerana kakitangan di lapangan merasakan mereka telah melakukan yang terbaik, kata pesuruhjaya pengurusan bencana, Charles Kalemba Taufan Freddy pertama kali melanda selatan Afrika pada akhir Februari, melanda Madagascar dan Mozambique, menyebabkan Malawi tidak terjejas.

  Ribut itu kemudian bergerak kembali ke Lautan Hindi, di mana ia meningkatkan kekuatannya dari perairan panas sebelum berbalik semula ke darat buat kali kedua, yang jarang berlaku.

  Jumlah keseluruhan mangsa taufan di semua negara yang terjejas boleh mencecah hampir 1,400 jika semua warga Malawi yang hilang diisytiharkan mati. – AFP

  Tentera Pertahanan Malawi, (MDF) dan orang awam bekerja semasa operasi mencari mayat mangsa banjir lumpur yang disebabkan oleh hujan lebat akibat taufan Freddy di Blantyre, Malawi selatan pada 17 Mac. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -