Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

Taufan Ian cetus banjir, kemusnahan

HOUSTON, 29 SEPT – Taufan Ian membadai Pantai Teluk Florida pada Rabu dengan kelajuan angin 241 kilometer sejam (kmsj), hingga mengakibatkan banjir dan kemusnahan, lapor agensi Anadolu.

Ian mendarat di Pulau Cayo Costa pada petang Rabu dan dikategori sebagai taufan Kategori Empat, walaupun tahap taufan itu sudah diturunkan kepada Kategori Tiga namun kelajuan angin masih mencecah sehingga 185 kmsj.

Pusat Taufan Kebangsaan turut mengeluarkan amaran angin kencang yang boleh ‘mengancam nyawa’.

Sekitar 1.9 juta penduduk dilaporkan terputus bekalan elektrik dan dijangka bakal mencetuskan lebih banyak malapetaka apabila taufan itu bergerak ke timur laut dengan kelajuan angin 128 kmsj.

Ian mencetuskan angin dan hujan lebat yang diramalkan bergerak merentasi tengah Florida serta mengakibatkan lebih banyak kerosakan, menurut Pusat Taufan Kebangsaan.

“Banjir besar yang mengancam nyawa di bandar dan sepanjang sungai dijangka merentasi tengah Florida,” menurut pusat itu.

Amaran taufan turut dikeluarkan di Orlando yang kini mengalami angin kencang dan hujan setakat malam Rabu, manakala Ian dijangka membadai kawasan itu pada awal pagi Khamis.

Pakar meteorologi meramalkan curahan hujan antara 10 hingga 15 inci di Orlando serta ancaman banjir besar dan bencana. – Bernama

Seorang lelaki berjalan di sebatang jalan selepas dilanda Hurikan Ian di Punta Gordan, Florida kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -