Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

Taufan Orlene dekati Mexico

MEXICO, 3 OKT – Taufan Orlene yang kuat sedang menuju ke arah pantai Pasifik Mexico semalam, di mana ia dijangka mendarat pada malam Isnin, kata Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat (AS).

Ribut tersebut kehilangan sedikit kekuatan ketika ia bergerak melintasi air, jatuh daripada Kategori 4 hingga 3.

Tetapi ia dijangka menjadi taufan yang kuat apabila ia melintas berhampiran atau merentasi kepulauan Islas Marias, dan kekal sebagai taufan apabila ia tiba di barat daya Mexico, kata NHC.

NHC meramalkan bahawa ribut akan melepasi Islas Marias malam Ahad atau pagi Isnin, dan sampai ke tanah besar menjelang malam Isnin.

Suruhanjaya Air Kebangsaan Mexico (Conagua) meramalkan bahawa ribut itu akan menjadi taufan Kategori 1 atau 2 apabila ia bergerak ke darat.

Gambar fail menunjukkan ombak menghempas pantai di Mazatlan, Mexico, kelmarin. – AP

Ribut itu akan menghasilkan tiupan angin sehingga 70 batu (110 kilometer) sejam dan ombak sehingga 16 kaki (lima meter) di pantai negeri Nayarit dan Jalisco, tambah Conagua.

Ia menggesa penduduk kawasan berisiko mendapatkan perlindungan di pusat sementara yang telah ditubuhkan. Kementerian Tentera Laut telah menutup pelabuhan Nayarit dan Jalisco.

Pihak berkuasa sedang memantau dengan teliti haluan ribut ketika mereka menimbang sama ada untuk memindahkan pelancong dari pusat peranginan pantai Mexico ke tempat perlindungan sementara, beritahu Víctor Hugo Roldan, pengarah Perlindungan Awam di Jalisco, kepada media.

Siklon tropika melanda Mexico setiap tahun di kedua-dua pantai Pasifik dan Atlantik, biasanya antara bulan Mei dan November.

Pada Oktober 1997, Taufan Paulina melanda pantai Pasifik Mexico sebagai ribut Kategori 4, membunuh lebih 200 orang. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -