Taufan, puting beliung bergerak ke Selatan

TEXAS, 14 April – Ribut taufan kuat yang mengorbankan kira-kira dua orang terus bergerak ke Selatan hari ini selepas membawa puting beliung yang dijangkakan yang telah mencederakan beberapa orang dan banyak rumah dan perniagaan rosak atau tidak menerima bekalan elektrik. Ahli kaji cuaca Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan John Moore telah mengatakan tentang kemungkinan puting beliung mendarat semalam di Vicksburg, kawasan Mississippi.

Tidak ada laporan tentang kecederaan, namun para pegawai berkata beberapa perniagaan dan kenderaan telah rosak. Pokok-pokok tumbang di bandar berbukit yang berhadapan Mississippi.

Hujan lebat dan ribut taufan terus melanda Negeri Magnolia hingga malam, dan bergerak ke Alabama.

Ramai yang tercedera dan beberapa buah rumah rosak di Hamilton, Mississippi, menurut Koroner Wilayah Monroe Alan Gurley. Puting beliung dilaporkan berada di kawasan 225km barat daya Memphis, Tennessee pada ketika itu. Sebuah rumah bergerak musnah, memelantingkan seorang lelaki dari rumah bergerak. Tidak ada laporan tentang kematian.

Bumbung sebuah hotel di New Albany, Mississipi juga rosak, meskipun puncanya tidak jelas. Seramai 21,000 orang pelajar Universiti Negeri Mississippi berkumpul di bahagian bawah tanah dan dewan ketika puting beliung menghampiri kampus universiti di Starkville.

Jurucakap universiti itu Sid Salter berkata beberapa serpihan yang kemungkinan dibawa oleh puting beliung, telah ditemui di kampus berkenaan, tetapi tidak ada laporan tentang kecederaan dan tidak ada kerosakan pada bangunan. Pokok-pokok tumbang dan beberapa kerosakan kecil struktur dilaporkan di kawasan perumahan di timur kampus itu.

Di Timur Texas, Pejabat Syerif Wilayah Angelina berkata seorang mangsa berusia 8 dan 3 tahun telah meninggal dunia apabila angin kencang menumbangkan pokok yang menghempap belakang kereta keluarga mereka di Lufkin ketika kereta mereka bergerak. – AFP

Bumbung sebuah rumah tercabut selepas puting beliung melanda Franklin, Texas, kelmarin. – AP