Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Taufan Saola menuju ke selatan China

  BEIJING, 1 SEPTEMBER – Media negara China melaporkan sekurang-kurangnya 121 kereta api penumpang menangguhkan perkhidmatan bagi menjangkakan ketibaan Taufan Saola. Orang ramai di kawasan selatan China diberi amaran supaya menjauhi pantai dan beberapa bandar menangguhkan permulaan tahun persekolahan.

  Penggantungan pada talian utama yang berjalan dari utara ke selatan serta rangkaian serantau akan bermula kelmarin dan berterusan hingga 6 September, penyiar negeri CCTV melaporkan.

  Pusat Meteorologi Kebangsaan China berkata Saola sedang bergerak ke arah pantai pada kelajuan kira-kira 15 kph (9 mph) dan dijangka mendarat pada petang Jumaat di wilayah selatan Guangzhou dengan angin berkelajuan 119 k/jam (74 batu/jam) dan tiupan dengan sehingga 220 k/jam (137 batu/jam).

  Ribut itu kemudiannya akan bergerak ke barat menyusuri pantai ke wilayah Guangxi sebelum melengkung ke selatan ke laut antara malam Sabtu dan pagi Ahad, secara beransur-ansur menjadi lemah apabila ia pergi.

  Bandar Guangdong di Shanwei, paling hampir dengan tempat Saola dijangka mendarat, mengarahkan kelas, pengangkutan dan kebanyakan aktiviti ekonomi dihentikan sehingga keadaan kembali tenang.

  Bandar lain, termasuk Shantou, Shanwei, Jieyang dan Chaozhou, telah mengarahkan permulaan tahun persekolahan ditangguhkan sehingga hari Isnin. Lapangan terbang serantau juga telah menangguhkan penerbangan sehingga ribut berlalu.

  Pusat cuaca telah pun mengeluarkan amaran merah untuk angin yang berpotensi memusnahkan dan kemungkinan banjir, dengan beberapa kawasan dijangka menerima hujan sehingga 200 milimeter (8 inci).

  Langkah berjaga-jaga keselamatan tipikal lain termasuk memanggil balik bot nelayan ke pelabuhan dan memindahkan orang yang bekerja di ladang ikan pantai dan udang lebih jauh ke pedalaman, tetapi tiada angka mengenai pemindahan dikeluarkan serta-merta. – AP

  Penduduk China berjalan melintasi pusat beli-belah dengan pintu kaca diberikan pita pelekat sebagai langkah berjaga-jaga terhadap Taufan Super Saola yang semakin hampir, pada awal pagi, di Hong Kong, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...