Tawar kursus secara dalam talian ketika PKP

MIRI – Berikutan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memasuki fasa keempat dan berkemungkinan pemasaran universiti secara bersemuka dibenarkan dalam masa terdekat, Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) telah melaksanakan semua aktiviti pengambilan pelajarnya secara dalam talian .

Permohonan untuk pendaftaran semester kedua bagi ijazah sarjana muda dan kursus asas pada bulan Julai dan Ogos kini dibuka apabila Curtin mengadakan Hari Maklumat Maya Curtin Malaysia sejak 6 April lalu dan akan berterusan sehingga peritah PKP berakhir.

Lebih daripada sebulan sejak keputusan STPM dan SPM dikeluarkan, banyak pelajar belum memutuskan di mana atau apa yang harus dipelajari setelah berkunjung ke kampus, menghadiri pameran pendidikan dan jerayawara universiti tidak dibenarkan.

Walaupun lepasan pelajar sekolah dan ibu bapa mereka dapat menghadiri Hari Maklumat dan acara pengambilan yang lain di kampusnya di Miri dan di lokasi-lokasi di seluruh Malaysia secara peribadi, mereka kini juga dapat berinteraksi dengan staf, para akademik dan duta pelajar dari tempat tinggal mereka masing-masing.

Dengan melayari laman sesawang https://futurestudents.curtin.edu.my/virtual-info-day/, mereka boleh mendapatkan maklumat yang relevan dan pandangan berharga untuk membuat keputusan yang tepat mengenai kemasukan ke universiti. Ini termasuk maklumat mengenai kursus, yuran dan syarat kemasukan tertentu, tarikh pengambilan dan prosedur pendaftaran.

Potensi pelajar boleh melihat dan merasakan kampus dalam lawatan kampus maya. – Gambar serahan Curtin University Malaysia.

Mereka juga dapat mengetahui mengenai biasiswa dan pinjaman pelajar yang ada, termasuk merit biasiswa dan pemberian yuran untuk lepasan sekolah dengan keputusan peperiksaan yang cemerlang.

Pelajar Bumiputera Sarawak dapat mengetahui mengenai Skim Bursary BP40 Yayasan Sarawak yang menawarkan subsidi bagi membolehkan mereka belajar di Curtin Malaysia melalui bayaran setara dengan universiti awam.

Mereka juga akan mengetahui bagaimana Curtin Malaysia, sebagai kampus antarabangsa terbesar dan hab global di Asia, adalah bahagian kritikal dari Universiti Curtin. Curtin adalah universiti yang semakin berkembang di peringkat global dengan kampus-kampusnya kini terdapat di Australia, Malaysia, Dubai, Singapura dan Mauritius melalui kerjasama strategik dengan lebih daripada 130 institusi di seluruh dunia.

Curtin berada di kedudukan satu peratus universiti terbaik di seluruh dunia dalam Peringkat Akademik Universiti Dunia (AWRU) 2019 yang sangat terkenal.

Bagi mereka yang tidak pasti dengan jalan kerjaya yang ingin mereka lalui, mereka boleh mengikuti ujian pemetaan kerjaya keperibadian secara percuma yang akan memadankan ciri dan minat keperibadian mereka dengan kursus dan pilihan kerjaya yang paling sesuai untuk mereka. Mereka juga boleh memuat turun pelbagai risalah untuk rujukan.

Selain itu, mereka boleh melakukan lawatan secara maya ke kampus Curtin Malaysia, yang terletak di kawasan seluas 1,200 ekar di pinggir utara Senadin di Miri dan merangkumi ruang pengajaran dan perpustakaan moden, makmal kejuruteraan dan sains seluas 16,000 kaki persegi, 1,500 dewan belajar dan pelbagai kemudahan rekreasi dan sukan, semuanya demi keselesaan mereka.

Laman sesawang Hari Maklumat Maya memberikan maklumat yang mencukupi kepada pelajar dan ibu bapa untuk meneliti dan mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai program kampus yang paling dicari dalam bidang kejuruteraan, sains, perniagaan, media dan komunikasi dan banyak lagi, atau mereka dapat menjelajah bidang lain di laman sesawang Curtin Malaysia untuk maklumat lebih lanjut.

Sebenarnya, ini adalah acara pengambilan dalam talian kali kedua Curtin Malaysia sejak tercetusnya COVID-19. Yang pertama adalah Pameran Pendidikan Dalam Talian dari 9 hingga 13 Mac lalu yang menimbulkan minat yang besar, mendorong kampus untuk mengadakan acara kedua ini.

“Ketika wabak koronavirus merebak ke Malaysia, kami sedang mengadakan acara Hari Maklumat Curtin di lokasi yang berlainan di seluruh negara, dan setelah itu, kami meneruskan aktiviti pengambilan secara dalam talian,” kata Naib Canselor, Presiden dan Ketua Eksekutif Pro Curtin Malaysia Simon Leunig.

“Kami tahu bahawa banyak lepasan pelajar sekolah dan ibu bapa mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan, mengingat akan perintah kawalan pergerakan dan universiti dalam penutupan sementara. Walaupun demikian, mereka tidak semestinya menangguhkan rancangan mereka untuk melanjutkan pelajaran, jadi kami merancang platform dalam talian seperti Pameran Pendidikan Dalam Talian dan Hari Maklumat Maya untuk memenuhi keperluan mereka,” tambah Profesor Leunig.

Menurut Profesor Leunig, Curtin Malaysia telah muncul lebih berdaya tahan dan bersiap sedia untuk mengatur keadaan yang terus-menerus dan mencabar di bawah Perintah Kawalan Pergerakan. Sejak awal, kampus lebih positif terhadap keadaan baharu, menerapkan berbagai langkah dan proses untuk memastikan kesinambungan akademik dan perniagaan dan bahawa komuniti kampusnya cukup didukung dan dilindungi.