TDDB juara bola sepak ABDB

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 NOV – Pasukan Tentera Darat Diraja Brunei (TDDB) berjaya untuk menewaskan Pasukan Tentera Udara Diraja Brunei (TUDB) dengan sepakan penalti 5-4 setelah kedua-dua pasukan seri, 0-0, masa penuh perlawanan di Perlawanan Juara-Juara Bola Sepak Peringkat Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) antara TDDB dan pasukan TUDB yang berlangsung di Stadium Mini Bolkiah Garison, hari ini.

Sementara itu, Anugerah Pemain Terbaik dimenangi oleh Lkpl Amir Azmal bin Mohd Tahir, Anugerah Penjaring Terbanyak dimenangi oleh Kpt Muhd Alif bin Haji Zulkifli dan Anugerah Penjaga Gawang Terbaik dimenangi oleh Lkpl Herme bin Panjang.

Hadir untuk menyaksikan perlawanan berkenaan dan menyempurnakan penyampaian hadiah kepada para pemenang ialah Pemerintah ABDB, Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan bin Pengiran Haji Mahmud.

Liga Bola Sepak Peringkat ABDB 2019 telah dijuarai oleh Pasukan TUDB dengan Pasukan TDDB dan Pasukan Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga. Liga itu juga disertai oleh pasukan daripada Tentera Laut Diraja Brunei (TLDB) dan Institut Latihan ABDB (IL ABDB).

Liga Bola Sepak Peringkat ABDB itu dihasratkan untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara unit-unit serta memupuk semangat kesukanan di kalangan pemain-pemain bola sepak ABDB.

Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan bergambar ramai dengan juara Perlawanan Juara-Juara Bola Sepak Peringkat ABDB, Pasukan Tentera Darat Diraja Brunei.