Teater, pawagam kini tetapkan protokol normal baharu COVID-19

AMERIKA SYARIKAT – Ketika pawagam kembali dibuka semula di seluruh negara, Persatuan Pemilik Teater Nasional membantu mengambil langkah-langkah keselamatan sebelum kembali semula beroperasi dengan normal baharu COVID-19.

Organisasi perdagangan itu mengumumkan satu set protokol kesihatan dan keselamatan baru-baru ini berdasarkan kajian dan garis panduan daripada Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerja.

Lebih daripada 300 buah syarikat yang mewakili lebih dari 2,600 lokasi teater di Amerika Syarikat (AS) telah mendaftar ke program CinemaSafe.

“Dalam dunia pandemik baharu ini, penonton filem perlu mengetahui bahawa ada satu set protokol kesihatan dan keselamatan berdasarkan sains dan pengalaman tidak kira teater apa yang mereka kunjungi,” kata John Fithian, presiden dan CEO persatuan itu dalam satu kenyataan.

“Usaha industri menghadapi situasi yang belum pernah terjadi sebelum ini adalah janji yang dirancang untuk memenuhi keperluan itu.”

Pelanggan berkumpul untuk mendapatkan tiket untuk beberapa tayangan pertama di teater AMC ketika dibuka semula untuk pertama kalinya sejak ditutup pada permulaan wabak COVID-19, di West Homestead, AS. – AP

Garis panduan tersebut menyatakan kewajipan pemakaian penutup mulut dan hidung, yang diperlukan untuk para pekerja dan pelanggan dengan beberapa pengecualian untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun dan ketika menggunakan konsesi tetapi hanya apabila diluluskan oleh pihak berkuasa kesihatan negeri dan tempatan.

Peraturan tersebut menyatakan bahawa penutup mulut dan hidung juga ha-rus diberikan kepada pekerja yang tidak memilikinya.

Mereka juga menyusun cadangan untuk kapasiti teater yang dikurangkan, pengoptimuman penyaringan udara, pembayaran bukan secara tunai, tiket mudah alih atau secara dalam talian, dasar pembersihan yang ditingkatkan dan latihan kesihatan pekerja mengenai kebersihan tangan dan tanda-tanda dan gejala COVID-19. Persatuan ini telah bekerja selama berbulan-bulan untuk mengembangkan peraturan dengan berbincang dengan ahli epidemiologi dan pakar industri.

Lembaga eksekutif organisasi merangkumi teater utama, seperti AMC Entertainment, Cinemark dan Cineworld atau Regal. Sebilangan besar teater filem diarahkan untuk ditutup pada pertengahan bulan Mac lalu untuk membantu mencegah penularan COVID-19.

Minggu ini, teater utama di AS telah mula dibuka semula secara perlahan-lahan. Walaupun banyak yang mengatakan mereka mematuhi peraturan setempat dan mempraktikkan terbaik yang diterima umum, belum ada satu set garis panduan seluruh industri.

Kekurangan pengawasan ini menyebabkan situasi seperti leka terhadap pemakaian penutup mulut dan hidung yang mengakibatkan risiko yang tinggi, jadi memerlukan penutup mulut dan hidung. Protokol CinemaSafe adalah secara sukarela. Syarikat yang mematuhi garis panduan da pat memaparkan lencana CinemaSafe di laman web dan di lokasi mereka.

Dr David F Goldsmith, seorang ahli epidemiologi pekerja dan alam sekitar di Institut Sekolah Kesihatan Milken di Universiti George Washington, mengkaji garis panduan CinemaSafe.

“Protokol-protokol ini, dan cara mereka dikembangkan, menunjukkan usaha yang serius dan komprehensif oleh pemilik teater untuk memeriksa setiap aspek operasi mereka, mengenal pasti potensi risiko, dan menguranginya,” kata Goldsmith.

Joyce Sanchez, pakar penyakit berjangkit dan pengarah Klinik Kesihatan Perjalanan di Froedtert & Kolej Kesihatan Wisconsin, mengatakan bahawa protokol membahaskan, “Dua dari tiga konsep umum yang menjadi faktor risiko aktiviti: jarak, dos dan jangka masa.”

Sanchez mengatakan bahawa jangka masa tidak dapat dikawal tetapi menyatakan bahawa masa tayangan filem serupa dengan penerbangan domestik atau masa yang dihabiskan di restoran.

“Walaupun setiap aktiviti di luar rumah mempunyai risiko, langkah-langkah tambahan ini dapat membantu mengurangkannya,” tambahnya. – AP