Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Tebang pokok demi teruskan hidup

Gambar AFP

TAEZ, YAMAN – Bunyi gergaji elektrik memecah suasana landskap gunung yang subur di selatan Yaman, di mana bertahun-tahun konflik dan harga yang melonjak menyebabkan penduduk hidup dalam keadaan terdesak untuk mencari bahan api dan pendapatan.

“Kami mula memotong pokok dan menjualnya kerana kami tidak mempunyai cara lain untuk mencari nafkah,” kata Hussein Abdulqawi dari hutan yang semakin nipis di pinggiran Taez.

Dia dan pekerja lain memindahkan kayu yang baru dipotong ke belakang sebuah van di bandar tersebut, yang dikepung oleh pemberontak tetapi masih di bawah kawalan kerajaan.

Perang yang berlarutan selama lebih lapan tahun antara pasukan kerajaan yang disokong oleh Arab Saudi dan pemberontak Huthi pro-Iran telah menghancurkan Yaman, negara termiskin di Semenanjung Arab.

Setelah pencerobohan Rusia ke atas Ukraine setahun yang lalu, kenaikan harga makanan dan bahan api di seluruh dunia telah menambah penderitaan yang lebih besar.

C- Salah seorang penjual memotong pokok kepada belahan yang lebih kecil untuk dijual.
Penduduk Yaman mengumpulkan kayu daripada pokok yang dipotong untuk dijual sebagai bahan api dan mendapatkan wang.
Keadaan hutan berhampiran Sanaa yang hampir botak akibat penebangan dan pembalakan haram.
Timbunan kayu daripada pokok yang ditebang dan dipotong untuk dijual sebagai bahan api di Taez.

Abdulqawi mengakui bahawa dia menyumbang kepada bencana alam sekitar tetapi mengatakan bahawa dia tidak mempunyai pilihan di sebuah negara di mana banyak orang tidak mampu membeli bahan api untuk menghangatkan diri dan memasak.

“Kami tidak mempunyai pilihan melainkan menjual kayu, sama seperti orang lain yang tidak mempunyai pilihan selain membelinya,” katanya.

Pemberontak Huthi merampas ibu kota Sanaa pada tahun 2014, yang mendorong sebuah gabungan yang dipimpin oleh Arab Saudi untuk campur tangan pada tahun berikutnya untuk menyokong kerajaan yang diiktiraf antarabangsa.

Sejak itu, perang telah menyebabkan ratusan ribu kematian secara langsung dan tidak langsung, mengheret negara itu ke ambang kebuluran.

Menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), dianggarkan 21.6 juta orang atau dua pertiga daripada penduduk Yaman akan memerlukan bantuan kemanusiaan dan perkhidmatan perlindungan pada tahun 2023.

Di sebuah kedai roti di Taez, batang dan ranting pokok dipotong kecil dan ditimbunkan ke dalam ketuhar roti.

Kayu tersebut berderak saat terbakar sementara pekerja mengeluarkan roti dengan cepat.

Berdiri di depan ketuhar, pemilik kedai roti, Abdelsalam Dabwan mengeluh tentang kenaikan kos gas yang ‘luar biasa’.

Dia mengatakan bahawa dia menggunakan kayu sebagai alternatif yang lebih murah untuk mengelak menaikkan harga roti.

“Kami menggunakan kayu untuk memberi orang apa yang mereka perlukan,” kata Dabwan, mendesak pihak berkuasa untuk campur tangan mengawal inflasi. Kos bahan api di kawasan yang dikuasai oleh kerajaan di Yaman mencapai puncak pada awal tahun lalu secara mendadak selepas Rusia menyerang Ukraine.

Kos bahan api itu kemudian meningkat lagi pada pertengahan tahun sebelum secara beransur-ansur menurun, tetapi masih kekal tinggi.

Pakar alam sekitar, Anwar al-Shazli, menyatakan lebih daripada enam juta pokok telah ditebang sejak permulaan peperangan di Yaman, termasuk di sekitar ibu negara Sanaa, di mana kayu biasanya digunakan dalam restoran dan kedai-kedai roti.

Khususnya di Taez, pokok-pokok ditebang pada paras permukaan tanah, yang memberi kesan terhadap air bawah tanah, sistem pertanian, dan kepelbagaian biologi sambil menyumbang kepada penghakisan tanah,” tambahnya.

Shazli menyeru pihak berkuasa untuk mencegah penebangan hutan yang tidak terkawal dan melatih pembalak kayu amatur tentang cara mengelakkan kerosakan serius kepada alam sekitar.

“Bencana semula jadi akan menimpa negara jika tiada tindakan diambil,” katanya. –AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -