Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Tekad kejar impian meski alami kekurangan

  LHASA – Dilahirkan dengan penyakit genetik yang menyebabkan kerapuhan, Lhakpa Dondrub, 22, tidak tahu berapa kali dia telah mengalami keretakan atau patah tulang.

  Penyakit tulang rapuh menghalang pertumbuhannya, menyebabkan dia berketinggian kira-kira 1 meter dan terpaksa menggunakan kerusi roda, tetapi itu tidak menghalangnya bagi mengejar impiannya untuk menjadi seorang jurugambar.

  “Semasa saya kecil, saya suka memerhatikan perubahan cahaya melalui tingkap. Ia sangat cantik. Selepas belajar fotografi, saya tahu semuanya tentang cahaya dan cara untuk menangkapnya melalui lensa,” kata lelaki dari Lhasa itu, wilayah autonomi Tibet.

  “Selain itu, perspektif saya lebih rendah daripada yang lain dan saya berharap untuk menemui cahaya yang unik dalam kehidupan dari sudut pandangan saya,” tambahnya.

  Dilahirkan dalam keluarga petani di sebuah kampung di Lhasa, Lhakpa Dondrub telah diambil sebagai anak angkat oleh saudara-mara selepas ibunya meninggal dunia ketika dia masih kecil. Dia disahkan menghidap penyakit osteogenesis imperfecta pada usia lima tahun. Penyakit itu menyebabkan dia tidak dapat ke sekolah dan terpaksa belajar di rumah.

  Lhakpa Dondrub mengarahkan siaran video langsung di telefonnya. – Gambar China Daily
  Di syarikat kebudayaan tempatnya bekerja, kepakaran jurugambar dalam merakam gambar produk sentiasa mendapat permintaan. – Gambar China Daily
  Lhakpa Dondrub bergambar bersama ibu bapa angkatnya di rumah. – Gambar China Daily

  Pada 2017, Lhakpa Dondrub memasuki pusat penjagaan Lhasa bagi individu yang menghadapi cabaran fizikal, di mana dia menemui minatnya dalam fotografi dan penyuntingan video.

  “Sebagai seorang belia, saya mempunyai impian dan saya mahu mengembangkan diri saya melalui kerja keras,” katanya.

  Pada 2021, dia meninggalkan pusat penjagaan itu dan mendapat pekerjaan di sebuah syarikat kebudayaan.

  Bagi Lhakpa Dondrub, fotografi bukan sahaja salah satu cara untuk mencari rezeki, tetapi juga daya penggerak dan ekspresi kehidupan. Apabila dia mempunyai masa terluang, dia akan membawa kameranya untuk mengambil gambar haiwan dan manusia di sepanjang Bazar Barkhor purba. Walaupun dia hanya berkerusi roda, dia cuba pergi sejauh yang mungkin.

  Suatu hari nanti dia berharap untuk dapat mengambil gambar di Dataran Tian’anmen di Beijing. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...