Tekanan buat Djokovic – Medvedev

MELBOURNE, 19 FEB – Daniil Medvedev dari Rusia yang berjaya menewaskan Stefanos Tsitsipas dalam set straight di separuh akhir hari ini menegaskan tekanan perlawanan akhir Terbuka Australia nanti adalah tertumpu kepada Novak Djokovic.

Medvedev – yang kini mengejar kejuaraan Grand Slam keduanya dengan rekod kemenangan 20 perlawanan – mengatakan pemain nombor satu dunia itu mempunyai pelbagai kelebihan untuk ditewaskan esok. Djokovic, dengan 17 gelaran utama, telah memenangi kesemua lapan final Terbuka Australia dan berusaha merapatkan jurang rekod 20 trofi Grand Slam yang dipegang oleh Roger Federer dan Rafael Nadal.

“Saya suka bahawa saya tidak mempunyai banyak tekanan kerana dia tidak pernah kalah dalam lapan kali dia berada di final,” kata pemain nombor empat dunia berusia 25 tahun itu.

“Jadi dia yang mempunyai semua tekanan itu, di mana dia berusaha untuk merapatkan pencapaian yang diraih Roger dan Rafa.”

“Oleh itu, saya hanya berharap saya akan melakukan aksi terbaik pada perlawanan nanti. Seperti yang kita lihat, saya berjaya menewaskan beberapa nama besar jika saya beraksi dengan baik.

“Yang pasti dia mempunyai lebih banyak pengalaman, tetapi lebih banyak perkara yang harus dikalahkan.”

Medvedev, pemenang 6-4, 6-2, 7-5 menentang Tsitsipas, kini telah menewaskan 12 pemain 10 teratas dan menjulang tiga piala semasa kemenangannya.

“Ia merupakan satu pengalaman dan kejohanan final Grand Slam pertama saya menentang salah seorang pemain terhebat. Pada hari Ahad, saya akan menentang salah seorang pemain terbaik,” katanya. – AFP

Daniil Medvedev menegaskan tekanan perlawanan akhir Terbuka Australia adalah tertumpu kepada Novak Djokovic. – AFP