‘Tekanan hebat’ menjelang Olimpik musim sejuk Beijing

BEIJING, 5 OKT – Penganjur Sukan Beijing 2022 semalam mengatakan bahawa Olimpik Musim Sejuk ‘menghadapi tekanan hebat’ kerana COVID-19, ketika China meningkatkan persiapan dengan beberapa acara ujian.

Sukan yang akan diadakan pada bulan Februari boleh menjadi acara sukan yang paling ketat sejak wabak itu bermula, tanpa penonton antarabangsa yang dibenarkan dan mandat vaksin bagi sesiapa yang memasuki ‘gelembung sukan.’

Mereka yang belum diberi vaksin, termasuk atlet mesti dikuarantin selama 21 hari semasa tiba di ibu negara China sebelum masuk ke gelembung sukan.

Penganjur Olimpik akan melakukan banyak langkah dalam satu siri acara ujian domestik, pertandingan antarabangsa dan latihan untuk atlet luar negara yang akan bermula Jumaat ini dan beberapa minggu terakhir.

“Kami menjangkakan lebih daripada 2,000 atlet luar negara, pegawai pasukan, pegawai teknikal antarabangsa dan profesional masa dan skor akan tiba di China untuk mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan,” kata Yao Hui, ketua pengurusan tempat di jawatankuasa penganjur Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing.

Seorang pengunjung merakamkan gambar di Taman Shougang di hadapan patung yang menggambarkan atlet luncur ais dan logo Olimpik di Beijing kelmarin. – AP

“Kami menghadapi tekanan besar dalam pencegahan dan kawalan wabak.”

China hampir menutup sempadannya untuk mencegah jangkitan COVID-19. Tetapi menjelang acara ujian ini membolehkan kemasukan peserta yang berasal dari Asia, Eropah dan Amerika Utara.

Sebagai contoh, atlet dari China, Korea Selatan dan Belanda akan mengambil bahagian dalam acara ujian luncur ais, kata pegawai.

Acara lain merangkumi pelbagai acara sukan termasuk ski, snowboarding, luge, bobsleigh dan hoki ais.

Ia akan berlangsung di tiga pusat Olimpik iaitu Beijing, daerah Yanqing di luar ibu kota, dan Zhangjiakou di wilayah Hebei yang berdekatan.

Tidak seperti Olimpik Tokyo, Sukan Beijing akan mempunyai penonton, walaupun hanya orang yang tinggal di China sahaja. Tetapi gelembung Sukan Olimpik Musim Sejuk akan jauh lebih ketat daripada di ibu negara Jepun.

Hanya peserta yang diberi vaksin sepenuhnya, termasuk kakitangan media yang boleh memasuki gelembung tanpa kuarantin 21 hari. Mereka tidak dapat meninggalkan gelembung selama sukan berlangsung. – AFP