Teknologi China bantu sektor pertanian Uganda

KAMPALA – Di sawah yang subur menghijau di sebuah ladang yang dikendalikan oleh orang Cina di daerah Uganda tengah Kalungu, Herbert Agaba telah bersiap-siap untuk menerbangkan dron untuk menyemburkan racun perosak.

Tidak seperti Agaba, banyak rakan-rakannya di negara Afrika telah kehilangan pekerjaan mereka kerana pandemik COVID-19 yang dahsyat memaksa perniagaan ditutup telah meningkatkan kadar pengangguran.

Di ladang seluas lebih dari 3,000 ekar, teknologi pertanian moden seperti penggunaan mesin dan dron dilakukan, dan Uganda berusaha untuk mempercepat pengkomersialan pertanian untuk meningkatkan pendapatan isi rumah tempatan.

Angka kerajaan menunjukkan bahawa kira-kira 70 peratus penduduk Uganda memperoleh pendapatan daripada pertanian. Uganda dan China telah menjalankan projek kerjasama China-Uganda South-South selama bertahun-tahun melalui perjanjian tiga pihak dengan Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO).

Melalui projek tersebut, petani kecil di luar bandar Uganda akan mendapat manfaat daripada latihan di ladang untuk meningkatkan pengeluaran.

Juruteknik China, Qi Xiangwei (empat dari kiri) memperkenalkan teknologi penyemburan dron kepada pegawai dan wakil Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO) dan projek kerjasama China-Uganda South-South di sebuah ladang padi yang dikendalikan oleh China di Lukaya, wilayah Kalungu di Uganda. – Xinhua
Kelihatan para pekerja mengumpulkan padi yang sudah kering. – Xinhua

Juruteknik dan pakar China akan terus berkongsi kemahiran dan teknologi mengenai amalan agronomi dengan petani tempatan.

Antonio Querido, wakil negara FAO memberitahu Xinhua dalam wawancara baru-baru ini bahawa ketiga-tiga pihak sedang berusaha untuk melangkah ke fasa ketiga projek kerjasama itu.

“Ini adalah kesempatan untuk belajar dari China dan orang-orang Cina tentang bagaimana mereka mengubah sistem pertanian mereka dan bagaimana ini dapat dikongsikan dengan negara-negara di Selatan,” kata Querido ketika mengunjungi sawah padi.

Pada akhir fasa kedua projek pada tahun 2017, kira-kira 3,000 petani dilatih dalam bidang bijirin, hortikultur, akuakultur dan ternakan di Uganda, menurut Kementerian Pertanian.

Juruteknik China memperkenalkan penanaman padi kacukan Cina kepada petani tempatan.

Kajian rasmi menunjukkan bahawa padi hibrid dapat menghasilkan hingga 10 metrik tan sehektar dibandingkan dengan padi konvensional yang menghasilkan 4.5 metrik tan sehektar.

Peter Muhimbo, seorang pakar di Kementerian Pertanian Uganda dan pemangku penyelaras projek South-South Uganda, memberitahu Xinhua bahawa fasa ketiga adalah mengembangkan rantai nilai lengkap dengan akses ke pasaanr, yang dapat memastikan keselamatan makanan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Dia optimis dalam fasa ketiga kelak, cara inovatif akan dikembangkan untuk membantu petani menjual hasil pertanian mereka ke pasar di tengah penularan wabak COVID-19.

Querido mengatakan langkah sekatan mempengaruhi beberapa petani kerana sempadan ditutup dan produk mereka tidak sampai ke pasar.

“Kami baik-baik saja dari segi keselamatan makanan. Perintah berkurung pertama menimbulkan beberapa kekangan, tetapi itu tidak membawa kita ke tahap keruntuhan total sistem makanan kita,” katanya.

“Kita harus terus merancang masa depan untuk setiap situasi yang dapat menimbulkan kekangan pada sistem makanan di Uganda,” tambahnya. – Xinhua